Švajcarci odbili vakcinu AstraZeneka

Swissmedic, švajcarska agencija za lekove nije odobrila vakcinu protiv Covid-19 britansko-švedske kompanije AstraZeneka, javili su jutros švajcarski mediji.

Ta agencija je, kako je preneo portal Bote, saopštila da joj nije predočeno dovoljno podataka koji dokazuju sigurnost, bezbednost i kvalitet te vakcine.

Vakcinu AZD1222 nije odobrila još samo Federalna agencija za hranu i lekove SAD.

Odobrila je Evropska agencija za lekove (EMA), ali su nacionalni regulatori u Nemačkoj, Italiji i Francuskoj njenu upotrebu ograničili na lica mladja od 65 godina odnosno 55 godina (Italija).

Vakcinu AstraZeneka najpre je, bez starosnih ograničenja, odobrila Velika Britanija.

Pošto se u početku procenjivalo da će vakcina AstraZeneka/Univerzitet Oxford biti prva gotova za upotrebu većina evropskih država, kao i mehanizam COVAX koji okuplja 192 države, najveću količinu vakcine su naručili od te kompanije.

Direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev juče je najavio da bi sledeće nedelje, odmah po dobijanju dozvole, trebalo da počne ispitivanje kombinovane upotrebe vakcina AstraZeneka i Nacionalnog istraživačkog centra epidemiologije i mikrobiologije Gamaljej. Sporazum o toj kombinovanoj upotrebi ranije je potpisan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com