Krajem decembra testiranje vakcine Sputnjik V/AstraZeneka

Ruski fond za direktne investicije je saopštio da bi krajem decembra trebalo da počne testiranje kombinovane vakcine Sputnjik V i AstraZeneka, objavila je ruska državna televizija.

Dogovor o saradnji sa Nacionalnim istraživačkim centrom mikrobiologije i virusologije Gamaljej potvrdila je i britansko-švedska kompanija AstraZeneka, prenela je američka mreža CNBC.

Dve kompanije će ispitati kakve efekte daju njihove dve vakcine kombinovane.

Obe vakcine su vektorske. Ranije je direktor Centra Gamaljej Aleksandar Gincburg objasnio u čemu je razlika između vakcine Sputnjik V i vakcine Univerzitet Oksford/AstraZeneka.

On je rekao da je Sputnjik V zasnovan na adenovirusnom vektoru ljudskog porekla, a vakcina Univerzitet Oksford/AstraZeneka na vektoru majmunskog porekla.

Stvar je u tome, rekao je Gincburg, što adenovirusni vektori ljudskog porekla, za razliku od ovih drugih, imaju dužu istoriju korišćenja.

„To je manje opasno“, rekao je on.

Ruska vakcina Sputnjik V registrovana je u Rusiji 11. avgusta. Dobrovoljna i besplatna vakcinacija velikih razmera počela je u Rusiji 5. decembra po unapred utvrđenim grupama prioriteta. Direktor Centra Gamaljej Aleksandar Gincburg je izjavio da se dosad da primi vakcinu prijavilo 150.000 ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com