Svetska tema: Štiti li maska od koronavirusa?

Za glavnog sanitarnog lekara Rusije Anu Popovu i službu kojoj je ona na čelu nema sumnje: ako se medicinska maska pravilno upotrebljava, ona bez sumnje štiti od bakterija i virusa, pa i od koronavirusa.

Večeras su se tom temom bavili i nemački virusolozi u emisiji nemačkog javnog servisa „Hartaberfair“.

Virusolog Aleksander Kekule sa Martin Luter univerziteta u Haleu rekao je da se, koliko se sada, zna, koronavirus ne širi prostim udisajem vazduha nego kapljičnim putem, ukoliko neko zaražen kija i kašlje na udaljenosti manjoj od dva metra.

Dakle, maska i naočari štite od koronavirusa, ali se maska mora menjati svaka dva a u idealnim uslovima na tri sata, maska se mora promeniti čim ovlaži i ukoliko neko kija ili kašlje pored vas, mora se promeniti odmah. Pranje ruku obavezno.

Aleksandar Kekule je rekao da svrsi služe i obične maske, uz češće menjanje.

U istoj je emisiji rečeno da za medicinsko osoblje postoje maske sa dva nivoa filtriranja. Zbog medicinskog osoblja koje ima astmu i slične hronične bolesti.

Povodom pitanje da li medicinsko osoblje maske nosi da bi zaštitilo sebe ili pacijente od dodatnih infekcija, odgovor nije bio sasvim dorečen, ali je ostao utisak da je u pitanju ono prvo.

Rasprava o tome štite li maske i obične ljude od koronavirusa razgorela se i u Americi i na kraju je završila u okvirima saopštenja američkog sekretara za zdravstvo Aleksa Azara da SAD imaju na zalihama 30 miliona maski N95, a da im je potrebno najmanje još 270 miliona za medicinske radnike u slučaju ozbiljnijeg širenja zaraze.

Raspravu je podstakla tvit-poruka operativnog šefa korpusa za javno zdravlje i portparola američke vlade za javno zdravlje Džeroma Adamsa: “Ozbiljno narode – STOP SA KUPOVINOM MASKI”.

Adams je dodao: “One nisu efikasne u opštoj zaštiti od #Coronavirus, ali ako oni koji pružaju zdravstvene usluge ne budu mogli da ih imaju kako bi se brinuli za obolele pacijente, to će i njih i naše društvo izložiti riziku”.

Sličnu je poruku poslao i Komitet za lečenje i prevenciju bolesti SAD (CDC): “Maske na licu treba da nose osobe koje imaju simptome COVID – 19, kako bi se sprečilo širenje bolesti na druge“. A onda se u toj preporuci dodaje da je „korišćenje maski za lice od ključnog je značaja za zdravstvene radnike i onoga ko brine o nekome neposredno“.

U komentarima čitalaca odmah je primećena protivrečnost izmedju prvog dela ovih poruka u kojima se tvrdi da maske ne mogu zaštititi zdrave ljude od zaraze i drugog dela, u kome se tvrdi da ne treba praviti njihove zalihe jer se može desiti da ih nema dovoljno za zaštitu medicinskog osoblja koje je, tu nema nikakve sumnje, riziku zaraze najviše izloženo.

U komentaru potpisanom na Yahoo.com sa Kenzie tvrdi se da maske N95 zadržavaju 95% čestica prečnika od najmanje 0,3 mikrona. Maske N95 dobre su za zaštitu kod kašljanna i kijanja tih dimenzija ili većih sa koronavirusom u kapljicama koje se iskašljavaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com