Dalia Marin: Koronavirus i Tramp na istom poslu

Dalia Marin, istraživač odnosa u svetskoj trgovini sa prestižnog Tehničkog univerziteta u Minhenu, kaže da koronavirus i politika Donalda Trampa ubrzavaju procese robotizacije industrije i povratka firmi iz zemalja niskih plata u bogate industrijske zemlje.

“Mi smo svedoci tektonskih promena u svetskoj ekonomiji”, rekla je ona u intervju za Frankfurter algemajne cajtung.

“Ja polazim od pretpostavke da će koronavirus stvoriti najmanje tri puta više nesigurnosti nego što je SARS početkom 2000-tih. Sem toga, robotizacija je u Nemačkoj jako napredovala, tako da troškovi rada u proizvodnji više ne igraju odlučujuću ulogu. Zbog toga se isplati povratak u državu visokih plata – Nemačku. Zajedno s rastom nesigurnosti, sve to jako podstiče robotizaciju. Doduše prvo (nesigurnost) je spustilo spremnost za bilo kakve investicije, pa i u robote, ali kad se podvuče crta, naša istraživanja pokazuju da robotizacija napreduje“, rekla je Marin u intervjuu za FAZ.

“U industriji, 60% svih robota je u automobilskoj industriji, podjednako kod proizvodjača i dobavljača. Ali vraćanje pogona najsnažnije je u hemijskoj industriji, a zatim sledi metalska, pa elektro-industrija. Kao anegdota, možemo da navedemo i firme proizvodjače sportske opreme Adidas i igračaka Marklin”, rekla je Marin.

“Mi smo svedoci tektonskih promena u svetskoj ekonomiji i, da, možemo da zapazimo renesansu industrije u Nemačkoj i drugim bogatim industrijskim zemljama. Udeo industrije u novostvorenoj vrednosti će rasti, iako to ne mora bezuslovno da ide na ruku zaposlenima. Donald Tramp i koronavirus ubrzavaju te procese. Ali glavni izazivač te reorganizacije svetske privrede je finansijska kriza 2008/2009”, rekla je Dalia Marin istraživač na Tehničkom univerzitetu u Minhenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com