SZO o kineskim Covid – podacima : Nauka ili politika!?

Visoki funkcioner Svetske zdravstvene organizacije Majk Rajan ocenio je na brifingu u Ženevi da zvanični kineski podaci o aktuelnoj Covid – situaciji u toj zemlji potcenjuju broj hospitalizovanih, broj smeštenih na intenzivnu negu, a posebno broj umrlih.

On nije pružio konkretne dokaze za ovu tvrdnju, ali se, kako to čine i mediji na zapadu, pozvao na preopterećenost kineskih bolnica i krematorijuma.9

Pre toga je Svetska zdravstvena organizacija potvrdila da su na sastanku The Technical Advisory Group on Virus Evolution (TAG-VE) 3.januara predstavnici Kineskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti prezentovali podatke o genomima virusa uvezenih i lokalno stečenih slučajeva SARS-CoV-2 infekcije.

Izveštaj o lokalno stečenim slučajevima baziran je na podacima o više od 2000 genoma sakupljenih i sekvenciranih od 1.decembra 2022.godine.

Analiza Kineskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti pokazuje dominaciju podvarijanti Omikron soja BA.5.2 i BF.7,koje zajedno čine 97,5 odsto sekvenciranih lokalnih infekcija. Ove varijante su poznate i cirkulišu i u drugim zemljama i za sada nije iz Kine izvešteno o pojavi novih varijanti.

A 3.januara su GISAID EpiCoV pazi podataka dostavljena 773 sekvencioniranja iz Kine, od kojih je 564 prikupljeno posle 1.decembra.

Od tog broja je samo 95 lokalno stečenih slučajeva, 187 su prezentovani kao uvezeni slucajevi, a za 261 nema informacije o poreklu.

Od lokalno stečenih slučajeva, 95 odsto pripadaju BA.5.2 ili BF.7 podvrsti. To je u skladu s genomom putnika iz Kine, koji su bazi podataka GISAID EpiCoV dostavile druge države. U javno dostupnim podacima nije bilo novih varijanti ili mutacija, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com