IATA : Krajnje razočarani uvodjenjem restrikcija za putnike iz Kine

Vili Valš, generalni direktor Medjunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA) izrazio je krajnje razočaranje vraćanjem restriktivnih mera koje su se u protekle tri godine pokazale kao neefikasne.

„Više država je uvelo Covid-19 testiranje i druge mere za putnike iz Kine, iako virus već široko cirkuliše inu njihovim granicama.Krajnje je razočaravajuće videti da se ponovo vraćaju mere koje su se pokazale kao neefikasne tokom prethodne tri godine“, naveo je Valš u svom saopštenju.

„Istraživanja sprovedena po pojavi Omikron varijante došla su do zaključka da postavljanje barijera za putovanja ništa ne menja kod dostizanja pika infekcije. Najviše što se postiglo restrikcijama je odlaganje pika za nekoliko dana. Ukoliko se nova varijanta virusa pojavi u bilo kom delu sveta, treba očekivati istu situaciju“, naveo je dalje Valš.

On je pozvao vlade da poslušaju stručnjake.

„Mi imamo sredstva da kontrolišemo Covid-19 bez vraćanja na, neefikasne mere koje prekidaju medjunarodne veze, štete ekonomiji i uništavaju radna mesta. Vlade moraju svoje odluke da zasnivaju na“ nauci cinjenica“, a ne na „nauci politika“, piše dalje Valš.

On dodaje da je Kina značajno relaksirala mere na svojim granicama i poziva Kinu da ukine obavezu Covid – testiranja pre putovanja u Kinu.

Na sajtu IATA se navodi da ta asocijacija okuplja 300 aviokompanija, koje obavljaju 83 odsto svetskog komercijalnog vazdušnog saobraćaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com