Tajvan, ključni Trampov svedok, nije pozvan na skupštinu SZO

U ponedeljak 18. maja počinje dvodnevna skupština Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja će, ne treba ni sumnjati, biti uzbudljiva.

Tajvan, iako je za to dobio podršku SAD, Australije, Novog Zelanda, Nemačke, nije pozvan na ovu skupštinu zbog protivljenja Kine, čijim razlozima je generalni direktor SZO Tedros Adnanos Gabrijezus dao za pravo: da bi to protivrečilo njenim naporima da Tajvan vrati u svoje okrilje.

Tajvan ima 23,78 miliona stanovnika, kod 440 je potvrdjen Covid-19, smrtni ishod bolest je imala u 7 slučajeva. Samo toliko, iako je bio prvi do epicentra u kineskom gradu Vuhanu.

Intervju potpredsednika Tajvana, Chen Chien-Jen, dat televiziji France 24 ovih dana je mnogo citiran.

On u tom intervjuu insistira na činjenici da je Tajvan 31. decembra poslao Svetskoj zdravstvenoj organizaciji mejl s upozorenjem da se novi koronavirus prenosi sa čoveka na čoveka. Tajvan je brzo novi koronavirus stavio pod kontrolu, oslanjajući se na svoja iskustva sa SARS.

Svetska zdravstvena organizacija je Tajvanu odgovorila 14. januara: „Preliminarna istraživanja koja su sprovele kineske vlasti nisu pronašla nepobitan dokaz o prenošenju sa čoveka na čoveka“.

SZO je 31. januara promenila mišljenje i proglasila svetsku epidemiološku opasnost, ali tada je već, ocenjuje potpredsednik Tajvana u intervjuu za France 24, bilo kasno.

Direktno pitan, Chen Chien-Jen je rekao da je zasad jedino sigurno da je virus krenuo iz Vuhana, a da li iz laboratorije ili sa pijace morskih proizvoda i divljači u Vuhanu, to zahteva nezavisnu istragu.

On ne bi sasvim odbacio teoriju administracije Donalda Trampa da virus potiče iz laboratorije. Teorija o laboratoriji je „jedna od mogućnosti“, kaže Chen Chien-Jen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com