Tramp kao lakmus papir za ozbiljnost korone

Američki predsednik Donald Tramp, čiji je test na Covid-19 pozitivan, tokom najmanje sledećih 14 dana moraće da se odrekne velikih skupova, kojima je nameravao da mobiliše svoje pristalice pred američke predsedničke izbore 3. novembra 2020. godine, ali će on svakako za to vreme biti u centru pažnje celokupne američke javnosti.

On će morati da vodi online kampanju, što njegov izazivač Džo Bajden već čini i čemu se Tramp agresivno podsmevao.

Amerika je velika država i zbunjujućih iznenađenja tu ne bi trebalo očekivati: ukoliko predsednik nije u stanju da obavlja svoju dužnost menja ga potpredsednik – test na Covid-19 Majka Pensa je negativan, a ukoliko to nije u stanju ni ovaj, Amerika se oslanja na predsednika Predstavničkog doma Kongresa – to je u ovom slučaju liderka demokratske većine Nensi Pelosi. Amandmanom 25 na Ustav Amerike sve je precizirano.

Ni odlaganje predsedničkih izbora, zakazanih za 3. novembar ne razmatra se kao opcija. Svetski mediji podsećaju da dovoljno ozbiljan razlog za tako nešto nije u Americi nadjen od 1845. godine.

Da li je Donald Tramp dosad nipodaštavao ozbiljnost novog koronavirusa ili samo na svoj način nastojao da uravnoteži rizike od zdravstvenog i ekonomskog sloma i sačuva američki duh pun optimizma, veliko je pitanje, o kome većina medija i svetskog političkog establišmenta, koji njima dominira, ne dopušta diskusiju.

Nezavisno od stavova američkog predsednika, preko 200.000 mrtvih u najrazvijenijoj državi sveta i državi koja je od Švedskog Nobelovog komiteta odnela najviše Nobelovih nagrada za medicinu, svedoči i o ozbiljnim problemima u organizaciji zdravstvenog sistema, o kojima se radije ćuti i u Americi, ali i u drugim državama razvijenog Zapada.

Ne Tramp nego mediji i Trampu neskloni politički analitičari već danas su budući tok infekcije američkog predsednika proglasili za lakmus papir, koji će posvedočiti o ispravnosti stavova o Covid-19, koji mu se stavljaju na teret i čije su posledice najslabija karika Trampove predizborne kampanje.

Veruje se da će novonastalu situaciju na taj način pokušati da iskoriste i Trampovi protivnici, loveći svaku fizičku i mentalnu slabost predsednika, ali i Tramp sam, nastojeći da je politički kapitalizuje.

Izgleda potpuno neljudski, ali merila koja važe za normalne ljude ne važe za političare. Ili kako je kratko rekao jedan naš bivši političar: „Ko ima osetljiv stomak ne bavi se politikom“.

Iako mu ne ide na ruku početna činjenica da se uz sve mere bezbednosti i prvi čovek najmoćnije države na svetu zarazio, navodno je za Trampa i politički najbolje da infekcija prodje s blagim simptomima i brzo. Tako će američki predsednik simbolizovati snagu i optimizam Amerike pred Covid – strašilom i uprkos preko 200.000 mrtvih Amerikanaca?!

Donald Tramp po godinama spada u grupu koja se, kad je Covid-19 u pitanju, smatra najrizičnijom. Ali, kako tvrdi njegov lični lekar, Tramp je veoma dobrog zdravlja i sem blagog viška kilograma – 110 kilograma na 190 cm visine, dugih zdravstvenih problema nema.

One thought on “Tramp kao lakmus papir za ozbiljnost korone

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com