EU: Zašto Lukašenko nije medju 40 Belorusa kojima su uvedene sankcije

Kipar se zadovoljio pretnjom Turskoj da će biti kažnjena ukoliko u svadji oko gasa ne bude poboljšanja i povukao je svoj veto na sankcije, koje se Evropska unija danas složila da uvede određenom broju zvaničnika u Belorusiji optužujući ih za učešće u izbornim manipulacijama i u gušenju protesta nezadovljnih gradjana, objavio je ARD.

Na spisku od 40 beloruskih funkcionera, kojima će biti zabranjeno putovanje u Evropsku uniju i zamrznuti računi, ukoliko ih imaju u bankama na njenoj teritoriji, ne nalazi se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Zašto se ne nalazi objasnio je, da ne poveruješ, baš francuski predsednik Emanuel Makron. On je rekao da sankcije nisu uvedene Lukašenku kako bi se sačuvao kanal pritiska na beloruskog predsednika da pristane na pregovore s opozicijom.

Pre Evropske unije, sankcije Belorusiji uvele su Velika Britanija i Kanada, a SAD su na sankcioni spisak stavile 8 beloruskih funkcionera.

Belorusija je na sankcije odgovorila promptno i sama objavivši listu osoba iz EU kojima je zabranjen ulazak u tu zemlju.

Prema navodima evropskih medija, Ministarstvo inostranih poslova Belorusuje anuliralo je sve dosadašnje akreditacije zapadnih dopisnika, pozivajući se na promenjeni pravilnik za izdavanje dozvola za rad novinarima.

Belorusija je na konsultacije pozvala svoje ambasadore iz Poljske i Litvanije, što su sa svoje strane učinile i ove dve zemlje.

Sem toga je Belorusija naložila da Poljska smanji personal ambasade u Minsku sa 50 na 18 osoba, a Litvanija sa 25 na 14.

Što se liste nepoželjnih evropskih zvaničnika tiče, zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je objavila da taj spisak automatski važi i za Rusiju.

„Skrećemo pažnju da, u skladu sa obavezama saveza, beloruski uzvratni sankcioni spisak, koji je danas stupio na snagu, počinje automatski da se primenjuje i u Ruskoj Federaciji“, rekla je Zaharova.

„Vidimo, umesto uzdržanosti toliko potrebne za stabilizaciju situacije u Belorusiji, Evropska unija se ponovo hvata sankcionog instrumenta, koji je, napominjemo, jednostran i nelegitiman, podriva prerogative Saveta bezbednosti UN i vodi daljoj eroziji medjunarodnog prava“, zaključila je Zaharova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com