Tramp: Mi ćemo prvi imati vakcinu, Pfizer je pobednik

Američki predsednik Donald Tramp na brifingu u Beloj kući je upravo slavodobitno objavio da će američka kompanija Pfizer prva imati vakcinu protiv Covid-19 i da je Vašington već rezervisao tu vakcinu za američko stanovništvo.

On je kompaniju Pfizer nazvao pobednikom i precizirao da će njena vakcina prva uspešno proći sva klinička ispitivanja i početi da se koristi za vakcinisanje stanovništva.

“Moja administracija je postigla istorijski sporazum s Pfizer-om o proizvodnji i isporuci 100 miliona doza vakcine odmah pošto ona dobije dozvolu. Nadam se da će proces dobijanja dozvole biti veoma brz. Mi mislimo da imamo pobednika”, rekao je Tramp na brifingu prenošenom preko društvene mreže Twitter.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i nemačka biotehnološka kompanija BioNTech saopštile su da su postigle dogovor sa Ministarstvom odbrane i Službom za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Amerike o isporuci 600 miliona doza njihove vakcine BNT 162.

Uslov je, navodi se u saopštenju koje prenosi finanzen.net, da tu vakcinu prvo odobri Američka agencija za hranu i lekove (FDA).

Najpre bi bilo isporučeno 100 miliona doza vakcine po ceni od 1,95 milijardi dolara u okviru američkog programa „Operation Warp Speed“. Kasnije bi američka vlada kupila još 500 miliona doza i besplatno ih podelila stanovništvu, saopštavaju Pfizer i BioNTech.

Dve firme, ako ispitivanja vakcine budu dala pozitivne rezultate, računaju da će u oktobru podneti zahtev za odobrenje vakcine po hitnom postupku. Pfizer, prenosi finanzen.net, vakcinu već proizvodi na sopstveni rizik.

Na ove vesti cena akcije kompanije Pfizer porasla je za 5,10%, a cena akcije kompanije BioNTech za čak 13,72%.

Nemačka kompanija BioNTech razvija svoju vakcinu na mRNA tehnologiji, naime na ribonukleinskoj kiselini kao prenosiocu informacija medju ćelijama, koja se proizvodi veoma brzo, ali uvek ima jedno ali: još nije odobrena nijedna vakcina napravljena uz pomoć te tehnologije, izvestio je Frankfurter algemajne cajtung.

Američka administracija je već napravila ugovor vredan 1,2 milijardu dolara sa britanskom farmaceutskom kućom AstraZeneka, koja vakcinu razvija sa Univerzitetom Oksford.

Programi razvijanja vakcine šest američkih kompanija finansirani su sa oko milijardu dolara.

Histerija oko vakcine protiv Covid-19 traje već dugo.

Stvar je postala ozbiljna kad je ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško 17. jula objavio da bi Rusija svoju prvu vakcinu protiv Covid-19 mogla da registruje već u avgustu i da uporedo s trećom fazom kliničkih ispitivanja počne da vakciniše stanovništvo.

Ali histerija se otela kontroli kad je kineska kompanija CanSino istog dana kad i Univerzitet Oksford, odnosno 20. jula, u relevantnom medicinskom časopisu The Lancet objavila pozitivne rezultate druge faze kliničkog ispitivanja svoje vakcine protiv Covid-19. Iako je još u maju Morgan Stanley ocenio da je CanSino nešto ispred svoje konkurencije, pošto je ta firma prva u časopisu The Lancet objavila rezultate prve faze ispitivanja svoje vakcine na ljudima.

Prošle nedelje službe za sajber sigurnost SAD, Kanade i Velike Britanije optužile su Rusiju odnosno hakersku grupu koja je navodno poznata pod imenom „Umiljati meda“ za pokušaj upada u kompjuterske sisteme organizacija koje rade na razvoju vakcine protiv Covid-19.

A u sredu je Vašington  zatražio od Kine da u roku od tri dana napusti konzulat u Hjustonu, a Ministarstvo pravde SAD optužilo je kineske diplomate da su u dvorištu tog konzulata spaljivali dokumenta, koja svedoče o hakerskim napadima dvojice kineskih hakera izmedju ostalog i na institucije koje se bave istraživanjima vakcina protiv Covid-19 i to, kako je preneo Blumberg, institucije locirane u 11 država: SAD, Australija, Belgija, Nemačka, Japan, Litvanija, Holandija, Južna Koreja, Španija, Švedska i Velika Britanija.

Kina je optužbe odbacila, a na zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu odgovorila je zatvaranjem američkog konzulata u Vuhanu. Kineski odgovor je ocenjen kao simboličan s obzirom da, prema izveštajima sa lica mesta, u američkom konzulatu u Vuhanu ionako nikog nema, svi su se razbežali s izbijanjem epidemije.

Kineski list Global Times je napisao da je Vašington zbog predstojećih izbora poludeo, a 65% njegovih čitalaca misli da bi na zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu trebalo odgovoriti zatvaranjem američkih konzulata u Hongkongu i Makau, a to bi već bila jako ozbiljna uzvratna mera.

Da će Kina ipak postupati mudro, ocenile su i berze, pa  bar u sredu na njima američko- kinesko zaoštravanja nije bilo vidljivo.

Što se vakcine tiče, svetu je potrebno 15 milijardi doza. I da svi ozbiljni kandidati, koji na vakcini rade budu i uspešni, postojeći proizvodni kapaciteti ne bi bili dovoljno da u blisko vreme zadovolje svetske potrebe.

Zato bitka za prvenstvo predstavlja političku bitku. Ili kako je rekao jedan američki komentator: kakva bi to pobeda bila za kineski komunističke režim! Takva, kakvu zapad ne može sebi dozvoliti. A Tramp u izbornoj godini posebno.

One thought on “Tramp: Mi ćemo prvi imati vakcinu, Pfizer je pobednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com