Hrvatska vlada u rekordnom roku

Šef Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Planković na sutrašnjoj će sednici danas konstituisanog 10. Hrvatskog sabora predstaviti sastav i program svoje nove – stare vlade pošto joj je u rekordnom roku od manje od dve nedelje obezbedio minimalnu saborsku većinu.

Da bi ta većina funkcionisala, poslanik HDZ- ovog koalicionog partnera HSLS-a Darko Hrebar umesto u karantinu danas se, snabdeven negativnim testom, pojavio u Saboru.

Poslanici opozicije su protestovali zbog dovođenja u opasnost njihove zdravstvene bezbednosti, ali se, sudeći po njihovim medijskim istupima, neće protiviti da se propisima za ubuduće poslanicima u karantinu  omogući elektronsko glasanje od kuće.

Vladajuća većina u Hrvatskom saboru formirana je uz pomoć osam poslanika nacionalnih manjina, što nije prvi takav slučaj od osamostaljenja Hrvatske. Protiv takve prakse, da manjine praktično obezbeđuju većinu i time odlučuju ko će vladati, u Hrvatskoj uvek protestuju neki analitičari i desni političari.

Desničarski Domovinski pokret Miroslava Škora toliko je bio šokiran izbornim rezultatom HDZ-a, koji ga je učinio nenužnim za formiranje vladine većine, da je pitanje statusa manjina palo u drugi plan.

Možda ne za dugo. Zasad najvažniji deo dogovora Plenkovića i Kluba poslanika nacionalnih manjina je mesto potpredsednika Vlade za funkcionera Samostalne srpske demokratske stranke (SSDS) Borisa Miloševića. O sastavu vlade Sabor će raspravljati u četvrtak 23. jula. Već danas je lider SSDS-a Milorad Pupovac uspešno isplivao iz provokacije vezane za njegovo učešće u proslavi akcije Oluja, koje bi, kako je novinarima rekao Plenković, bilo normalno s obzirom na važnost tog dogadjaja Hrvatsku. Pupovac je rekao da se upravo zakleo na Ustav Hrvatske, a da je u poređenju s Ustavom sve ostalo manje važno.

U emisiji HRT „Otvoreno“, poslanik Mosta Nikola Grmoja je istim povodom cinizirao: „Mogao bi da dodje Milošević, on je bliži“.

Uz pomoć poslanika nacionalnih manjina, Andrej Plenković je uspešno okončao marginalizovanje krajnje desnice kako u sopstvenoj stranci, tako i u Vladi i stvorio uslove za oficijelno pozicioniranje i HDZ-a i Hrvatske na desnom centru.

Ali je krajnja desnica zato dobila odgovarajući prostor u Hrvatskom saboru, što nije u neskladu s Plenkovićevim ključnim poslom jačanja desnog centra.

U tom smislu, najinteresantnija saborska kombinaciji je mesto predsednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina za Milorada Pupovca i mesto potpredsednika tog istog odbora za Zlatka Hasanbegovića.

Na podsticaj novinara, oni su u sredu razmenili misli jedan o drugom, i to na visokom intelektualnom  nivou, koji većina birača neće razumeti, i ako tako ostane, to je dobro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com