Ukrajinska kompanija hoće da registruje rusku vakcinu

Ukrajinska kompanija „Biolek“ iz Harkova podnela je zahtev da se ruska vakcina Sputnjik V registruje u Ukrajini, objavio je lider proruske „Opozicione platforme – Za život“ Viktor Medvedčuk.

Kako saopštenje Medvedčuka prenosi Komersant, tvorac vakcine Sputnjik V jedini je u svetu „dao dozvolu za transfer tehnologije i predaju ukrajinskoj firmi ključne linije za proizvodnju vakcine“.

Medvedčuk je rekao da, posle registracije, tehnologija za proizvodnju vakcine može ukrajinskoj firmi biti predata u roku od dve nedelje, a proizvodnja vakcine Sputnjik V u Ukrajini bi mogla da počne za tri do šest meseci.

Ranije je, podseća Komersant, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da ruska vakcina Sputnjik V ne može biti primenjena u Ukrajini jer „nije prošla sva ispitivanja“. On je objavio da Ukrajina radi na sopstvenoj vakcini i čeka „pravu vakcinu iz EU“.

A danas se tim povodom oglasio i glavni lekar Ukrajine i zamenik ministra zdravlja Viktor Ljaško.

On je na Fejsbuku objavio: „Ukrajina će koristiti samo one vakcine protiv Covid-19 , koje su prošle treću fazu kliničkih ispitivanja. Zato, svi glasovi i političke objave o državnoj registraciji u Ukrajini ruske vakcine-kandidata ne odgovara stvarnosti“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com