Politički razlog presudio o podeli pomoći stradalim od zemljotresa?

Vlada u Zagrebu je odlučno odbacila optužbe gradonačelnika grada Petrinje Darinka Dumbovića da je u podeli 100 miliona kuna Vladine pomoći odlučujuću ulogu igrao politički razlog.

Dumbović smatra da je 30 miliona kuna dodeljenih Petrinji premalo u odnosu na broj stanovnika tog grada i razmere štete koju je u njemu naneo zemljotres.

Dumbović je uporedio pomoć, dodeljenu Petrinji, sa iznosom pomoći dodeljenoj Glini, gradu mnogo manjem po broju stanovnika.

Dumbović je član Narodne stranke – Reformisti lidera Radimira Čačić, a gradonačelnik Gline Stjepan Kostenjević član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Reformisti podržavaju Vladu HDZa i nacionalnih manjina.

I Petrinja i Glina su gradovi na čijoj teritoriji su, prema popisu iz 1991. godine, znatan ili većinski deo stanovništva činili Srbi.

U gradu Petrinji je 1991. živelo 44,9 odsto Srba i 44,4 odsto Hrvata. U gradu Glini je iste godine živelo 69,68 odsto Srba i 20,88 odsto Hrvata. Prema popisu iz 2011. godine u gradu Petrinji živi 84,8% Hrvata i 11% Srba, a u gradu Glini 69% Hrvata i 27% Srba.

Samostalna srpska demokratska stranka deo je vladajuće koalucije u Hrvatskoj.

Prema prvim procenama, koje je objavio HRT, šteta koju je nanela serija od 370 zemljotresa u području Banovine (Petrinja, Glina, Sisak) iznosi oko 3 milijarde kuna od čega oko 2 milijarde kuna na stambenim objektima, a oko milijardu na privrednim objektima i infrastrukturi.

Ocenjuje se, takodje, da 90% zgrada u gradu Petrinji više nije ni za upotrebu, ni za popravku, pa će morati da bude srušeno.

Sem 100 miliona kuna (13,3 miliona evra) , koliko je kao prvu pomoć zemljotresom pogodjenim područjima izdvojila Vlada Hrvatske, pomoć stiže iz cele Evrope, a Srbija je odmah odvojila milion evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com