Ursula fon der Lajen ostala na nogama

Evroparlamentarka iz Hrvatske Biljana Borozan je razumno predlagala da se utvrdi da li su propusti Evropske unije u nabavci vakcina posledica personalnih slabosti, što je lako rešiti, ili strukturnih problema, što je već ozbiljan problem za rešavanje, ali Evropski parlament je propustio šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen bez ozbiljnih političkih šteta, da posao vakcinisanja Evrope – nastavi.

Ona je zauzvrat pred parlamentarcima prvi put priznala da je bilo nekih propusta u obezbedjivanju vakcina.

„Kasnili smo kod odobravanja. Bili smo previše optimistični kad je masovna produkcija u pitanju i možda smo bili previše sigurni da će naručeno biti isporučeno na vreme“, rekla je fon der Lajen, ali je dodala da u nekim zemljama kampanja vakcinacije lepo teče: Poljskoj, Danskoj, Italiji.

Ali se odmah i odbranila.

„Ne želim ni da zamislim šta bi značilo da su pojedine velike države – članice sebi osigurale vakcine, a da su ostali ostali praznih šaka… Šta bi to značilo za naše zajedničko tržište i jedinstvo Evrope“, rekla je fon der Lajen, ali nije precizirala ove tvrdnje.

Ona je, kako prenosi ARD, rekla da je u Evropskoj uniji dosad raspodeljeno 26 miliona doza i da je 17 miliona ljudi dosad vakcinisano.

Nije da na račun strategije obezbedjivanja vakcina u Evropskoj uniji nije u Evropskom parlamentu bilo oštrih kritika, ali one su dolazile od strane Alternative za Nemačku, koja je tražila smenu fon der Lajen, i Levice, koja je tražila anketni odbor, a te dve stranke se u Evropu ionako ne računaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com