Užas kruzera Diamond Princes završava se užasno

U naredna tri dana će države evakuisati sve putnike kruzera Diamond Princes, kod kojih do sada nije registrovan koronavirus.

U toku je prava panika pred mogućnošću da se oni rasprše po celom svetu.

Na kruzeru je bilo 3.700 putnika, kod 542 je registrovan koronavirus, a jedan je putnik preminuo.

Ruska državna televizija tvrdi da do sada nisu svi putnici testirani na virus, jedini dokaz da su zdravi je da nemaju simptome.

SAD su već evakuisale avionom 328 Amerikanaca, koji su se nalazili na kruzeru. Medjutim, u toku evakuacije je za 14 od njih stigao pozitivan rezultat testiranja. Oni su se prethodno 40 minuta vozili autobusom zajedno s ostalim putnicima. Smešteni su u zadnji deo aviona i debelom plastikom odvojeni od ostalih putnika.

Ovih 14 će, po priseću u SAD, biti smešteni u bolnice, a preostali putnici idu u 14-dnevni  karantin u vojnim bazama u Kaliforniji i Teksasu, izvestio je Njujork tajms.

Zašto je evakuacija putnika počela pre nego što su za sve njih stigli rezultati testiranja ostalo je bez pravog odgovora.

“Karantin na brodu završio se neuspehom bez presedana. Iz toga bismo mogli da naučimo da je karantin na brodu nemoguć, i to ne bi trebalo da ponavljamo”, rekao je za Njujork tajms Eiji Kusumi, specijalista za infektivne bolesti na Klinici Navitas u Tokiju.

Do sada propisano vreme karantina od 14 dana, za putnike kruzera je isteklo 19. februara. Da li će oni, po iskrcavanju s kruzera, opet u državni karantin ili će u kućni karantin, kako su obavešteni neki od putnika, ili će se prosto raspršiti po kućama, nije jasno.

Zbog toga se već izveštava o uznemirenosti ili čak protestima u mestima iz kojih putnici potiču.

Iz Kine se sada signalizira da vreme inkubacije, doduše u retkim slučajevima, može trajati 24 dana, a kod jedne Kineskinje prispele iz Vuhana, simptomi su se pojavili posle 42 dana! ­

Mada ima putnika sa tog kruzera, koji su celu stvar doživeli kao avanturu i rado bi se ponovo uputili na isto putovanje, sudbina kruzera mnogim komentatorima govori o potpunom slomu medjunarodnih medicinskih pravila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com