Vašington: Stiže i naša vakcina, na dobrom smo putu

Trka za prvu vakcinu protiv Covid-19 nije sad počela, ali s registracijom ruske Sputnjik V vakcine ušla je u ogorčenu fazu.

Američki predsednik Donald Tramp je, odmah po ruskoj objavi, održao u Beloj kući brifing na kome je američkom narodu obećao da američka vakcina samo što nije.

“Na najboljem smo putu da brzo proizvedemo 100 miliona doza, čim vakcina bude odobrena, a odmah zatim još 500 miliona doza“, rekao je Tramp a prenosi finanzen.net.

“Vojska je spremna da Amerikancima isporuči vakcinu čim jedna bude u potpunosti odobrena”, rekao je američki predsednik.

Tramp, koji je ranije izjavio da ima pobednika i da je to firma Pfizer, sada nije pominjao nijednu firmu, ali se veruje da je mislio na vakcinu biotehnološke firme Moderna.

Pentagon je saopštio da se američka vlada sa firmom Moderna sporazumela o proizvodnji i isporuci 100 miliona doza vakcine paralelno s njenim testiranjem. Tako bi mogao da bude ostvaren cilj da Amerikanci vakcinu dobiju do kraja godine. Na raspolaganju je budžet od 1,5 milijardi dolara.

Moderna je treću fazu ispitivanja svoje genetske vakcine počela na 30.000 dobrovoljaca 27. jula. Kompanija je upravo objavila da će svoju vakcinu registrovati u oktobru.

Na ove vesti, akcija Moderne je na otvaranju berze porasla na 75,74 dolara da bi se na njenom zatvaranju vratila na 68,97 dolara.

U SAD se 3. novembra održavaju predsednički izbori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com