Ruska vakcina samo za uzrast od 18 do 60 godina

Upravo registrovana ruska vakcina Sputnjik V odnosno Gam-COVID-Vac, podobna je za vakcinisanje protiv Covid-19 stanovništva uzrasta od 18 do 60 godina.

Za dve nedelje će prve doze biti upućene u ruske regione radi dobrovoljnog vakcinisanja medicinskih radnika, od kojih je jedna petina već stekla imunitet na Covid-19, rečeno je na današnjoj konferenciji za štampu ruskog ministra zdravlja Mihaila Muraška i Aleksandra Gincburga, direktora Nacionalnog centra epidemiologije i mikrobiologije Gamaljej.

Ruskim zakonom su propisana dodatna istraživanja – u pogledu doze i načina vakcinisanja – da bi vakcina mogla biti upotrebljena za vakcinisanje starijih od 60 godina i dece, o čemu su Ekonomske Vesti već pisale.

Muraško je izjavio da su neosnovane tvrdnje zapadnih stručnjaka o nebezbednosti i neefikasnosti ruske vakcine.

“Inostrane kolege, očito, osećaju određene konkurentske prednosti ruskog preparata i pokušavaju da daju određena mišljenja, koja su, po našem mišljenju, neosnovana. Istina je da su mnoge države primenjivale ove ili one forsirane režime ispitivanja, ali ruska vakcina se oslanjala na odredjene već postojeće kliničke podatke”, rekao je Muraško.

Gincburg je objasnio, kako je prenela ruska državna televizija, da je Sputnjik V vakcina napravljena na matrici, koja postoji već četvrt veka, na gen-terapiji koja je 2014. godine adaptirana za vakcine i prošla ispitivanje na 3.500 dobrovoljaca. Razlika je samo u tome koju gen – informaciju vakcina nosi.

On je izrazio spremnost da informaciju podeli s inostranim kolegama.

Pošto su objavljene slike dve bočice vakcine, jedna s crvenom druga s plavom etiketom, Gincburg je objasnio da će vakcinacija biti obavljana prvo sadržajem bočice s plavom etiketom, pa za tri nedelje sadržajem iz bočice s crvenom etiketom.

U obe bočice se nalazi isti gen, koji kodira belančevinu koronavirusa. Samo u u bočicu s plavom etiketom DNK je pokrivena belančevinom 26. adenovirusa 26, a u bočici s crvenom etiketom belančevinom 5. adenovirusa, objasnio je Gincburg.

Ranije je objavljeno da će do kraja godine u Rusiji biti proizvedeno 30 miliona doza te vakcine, a u inostranstvu još 70 miliona.

Muraško je, medjutim, rekao da je vakcina pre svega namenjena ruskom tržištu, a kad budu zadovoljene ruske potrebe, za nju je interes već pokazalo više od 20 država.

Iz Turske je tim povodom već stigla poruka. Kako su Ekonomske Vesti već pisale, Turska i Rusija su potpisale sporazum o zajedničkom radu na vakcini, i turski mediji sad veruju da Turskoj taj sporazum obezbeđuje prednost u pristupu upravo registrovanoj ruskoj vakcini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com