Visoka uprava za zdravstvo: U Francuskoj prvo vakcinisati korisnike domova za stare

Nezavisna institucija Visoka uprava za zdravstvo Francuske (HAS) preporučila je da se Francuzi protiv Covid-19 vakcinišu u četiri faze odnosno grupe prioriteta, a u skladu sa dosad poznatim informacijama o najizglednijim vakcinama, njihovom ograničenom količinom i sa ciljem da se smanji smrtnost i osigura funkcionisanje neophodnih službi.

HAS je preporučio da se u prvoj fazi vakcinacije kao „prioritet nad prioritetima“ vakcinišu starije osobe smeštene u domove za stare i nemoćne i ostale institucuje jer ta kategorija građana Francuske čini jednu trećinu preminulih od Covid-19 i bili su prve žrtve bolesti odmah po izbijanju epidemije.

Što se tiče profesionalaca, HAS preporučuje da se u prvoj fazi vakcinišu zdravstveni radnici, zaposleni u medicinsko-socijalnom i sektoru sanitarnog transporta, čija aktivnost ne sme biti prekinuta za vreme epidemije, a pre svega oni koji redovno i u dugom periodu dolaze u kontakt sa osobama za koje postoji sumnja da su inficirane s Covid-19, a sami spadaju u grupu rizika (stariji su od 65 godina ili imaju bolesti koje tok ove infekcije pogoršavaju). Isto se odnosi na zaposlene u domovima za stare i nemoćne ili u institucijama za njihovu dugoročnu negu.

U II fazi, preporučuje HAS, treba da se vakcinišu osobe starije od 75 godina, zatim osobe stare između 65 i 74 godine sa bolestima koje povećavaju rizik od teškog toka bolesti, a posle njih i sve ostale osobe starosti između 65 i 74 godine.

HAS preporučuje da se zatim nastavi sa vakcinacijom zaposlenih u zdravstvenom sektoru, medicinsko-socijalnom sektoru i sektoru sanitarnog transporta, s tim da prioritet imaju oni stariji od 50 godina ili sa bolestima, bez obzira na kom su radnom mestu.

U III fazi, preporučuje HAS, treba da se vakcinišu osobe starije od 50 godina ili i mlađe od 50 godina sa komorbiditetima. Zatim preostali zaposleni u zdravstvenim, medicinsko-socijalnim ustanovama i sanitarnom transportu. Zatim treba vakcinisati zaposlene u sektorima neophodnim za funkcionisanje države, koje će odrediti vlada, na primer u sektoru sigurnosti i obrazovanja.

U IV fazi bi bile vakcinisane osobe mlađe od 50 godina i bez komorbiditeta, koje su izložene virusu SARS-CoV-2 na svom radnom mestu ili mestu gde su smeštene zbog stalnog kontakta s publikom, zatvorenog prostora…

HAS polazi od pretpostavke da bi sa ove četiri faze bile obuhvaćene sve rizične osobe, pa bi u V fazi na vakcinaciju bile pozvane osobe starije od 18 godina bez komorbiditeta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com