Zašto je bogata Kanada tražila vakcine od mehanizma COVAX?

Kako su Ekonomske Vesti već pisale, Kanada je jedina zemlja članica grupe najbogatijih G7, koja je od mehanizma COVAX, namenjenog siromašnijim zemljama, tražila vakcine protiv Covid-19 jer je to bila njena strategija od početka, objasnila je kanadska ministarka za medjunarodnu razvoj Karina Guld.

Kako prenosi Business Insider, ona je rekla da je Kanada u taj mehanizam uplatila 440 miliona dolara.

Polovina te sume od početka je bila namenjena nabavci vakcina za Kanadu, druga polovina za nabavku vakcina za države sa niskim i srednje niskim dohocima, rekla je ona.

„Naš je top prioritet da obezbedimo vakcinu za Kanadjane“, rekla je Guld.

COVAX je, kako su Ekonomske Vesti već prenele, početkom nedelje objavio indikativnu raspodelu 337,2 miliona doza vakcina protiv Covid-19, ali „neobavezujuću i podložnu promenama“.

Od 145 država učesnica u mehanizmu COVAX, pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije, za vakcine su se u prvom krugu javile 72.

Medju njima i Kanada i dodeljeno joj je 1,9 miliona vakcine AstraZeneka/Univerzitet Oxford, čija se isporuka može očekivati tokom I i II kvartala 2021.

Kanada je zbog ovoga kritikovana sa mnogih strana.

Oxram smatra da je u red za vakcine COVAX stala zbog pritiska kod kuće, jer ima problema s obezedjenjem vakcina za svoje stanovništvo iako je naručila 40 miliona doza vakcina od kompanije Moderna i 76 miliona od kompanije Pfizer.

Predstavnici Doktora bez granica smatraju da je Kanada, koja već uveliko vakciniše, uskočila preko reda, medju zemlje koje nisu dale nijednu vakcinu, i da je taj postupak neodbranjiv.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com