Amerika se vraća: Blinken pripretio Kini, ne mešajte se, odgovorili Kinezi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom s visokim kineskim funkcionerom i šefom Kancelarije za spoljne poslove KPK Yang Jiechi.

Tokom tog razgovora Blinken je Kini zapretio da će je pozvati na odgovornost zbog narušavanja zapadnih vrednosti i podrivanja postojećeg medjunarodnog poretka, a Yang je SAD pozvao da se ne mešaju u unutrašnje stvari Kine.

„Državni sekretar je potvrdio da će SAD raditi zajedni sa saveznicima i partnerima na zaštiti naših zajedničkih vrednosti i interesa, kako bi Kinu priveli odgovornosti zbog njenih delovanja koja ugrožavaju stabilnost u Indo-tajvanskom regionu, uključujući tu Tajvanski zaliv, i zato što podriva postojeći medjunarodni poredak“, saopštio je zvanični predstavnik Stejt deparenta Ned Prajs, a prenose svetski mediji.

On je, kako je potvrdila i kineska strana, rekao da će SAD u tom smislu  posebno paziti na poštovanje ljudskih prava i demokratskih vrednosti u Sinkjangu (oblast gde žive Ujguri), u Hongkongu i Tibetu.

Kineska strana je razgovor ocenila kao „otvoren i tvrd“ i pozvala SAD da isprave svoje  greške i rade na stvaranju zdravih veza sa Kinom.

Kako prenosi Global Times, Yang je Blinkenu rekao da je Tajvan za Kinu najvažnija i najosetljivija tema u odnosima izmedju Kine i SAD koja se tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine.

On je pozvao SAD da prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Kine, uključujući tu Hong Kong, Sinkjang i Tibet.

Yang je takodje izjavio da Kina neće trpeti pokušaje da bude oklevetana.

Ranije je američki predsednik Džo Bajden, govoreći pred Stejt departmentom, da američko liderstvo treba da odgovori na nove izazove koje za Ameriku predstavljaju narastajuće ambicije Kine u raznim oblastima, ali da će sa njom saradjivati kad god je to u interesu SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com