A Švajcarska narodna banka ostvarila dobit od 30, 7 milijardi franaka

U prvom kvartalu ove godine, Švajcarska nacionalna banka ostvarila je dobit od 30,7 milijardi franaka, objavila je ta banka povodom  111.generalne skupštine svojih akcionara, koja je upravo u toku.

U istom periodu prošle godine dobit centralne banke Švajcarske iznosila je 6,8 milijardi franaka.

Švajcarska nacionalna banka već četiri godine ima negativnu kamatnu stopu, koja trenutno iznosi – 0,75% i koju je, uz sve proteste štediša i banaka, danas odlučno branio guverner Švajcarske nacionalne banke Tomas Jordan podsećajući da kamate padaju poslednjih 25 godina, i realne kamate.

To je jedna od retkih centralnih banaka u svetu čija se akcija notira na berzi.Polovina akcija Švajcarske nacionalne banke u rukama je privatnih vlasnika, čija su glasačka prava ograničena na 24%, a dividenda na 15 franaka.Mala količina akcija u prometu čini da i najmanja transakcija veoma utiče na njihovu vrednost.

Kako bi sprečila dalji prekomerni rast svoje valute, Švajcarska nacionalna banka snažno investira u inostrane valute, akcije i obveznice. Rastu vrednosti akcija na svetskim berzama ima se zahvaliti za 17 milijardi franaka od ukupne dobiti od 30,7 milijardi. Kursne razlike su donele 1,9 milijardi, a u zlatu Švajcarci imaju milijardu franaka.

Jordan je, kako prenosi Noje ciriher cajtung, pred akcionarima citirao protestna pisma, koja mu zbog negativne kamatne stope upućuju oštećeni preduzetnici i gradjani koji uplaćuju osiguranje od starosti, ali je ostao pri stavu da bi podizanje švajcarske  kamate uz održavanje kamate Evropske centralne banke na sadašnjem nivou, učinilo preatraktivnim ulaganja u franak i dovelo do njegovog brzog rasta.

To bi bio veliki udarac za švajcarsku privredu, dovelo bi do povećanja nezaposlenosti, a ionako niska inflacija pala bi u negativnu zonu.

„Kad se ispod svega podvuče crta, položaj štediša penzijskih kasa, životnih osiguranja i banaka ne bi se suštinski poboljšao“,rekao je Tomas Jordan, sa kojim se u Švajcarskoj ne slažu svi.

Guverner Švajcarske nacionalne banke tvrdi da se niska kamata ima zahvaliti niskoj inflaciji, ali ima ozbiljnih glasova koji za niske kamate krive ekspanziju novčanu politiku velikih centralnih banaka.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com