A vi, štedite li u dinarima ili evrima i zašto?

Danas je 31. oktobar, Svetski dan štednje.

Narodna banka je opet objavila da u Srbiji raste i dinarska i devizna štednja, ali da je, prema njenoj analizi, dinarska štednja isplativija i na kratak i na dug rok.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, štednja u domaćoj valuti je u oktobru iznosila 75 milijardi dinara, a štednja u devizama 10,6 milijardi evra.

Dinarska štednja je 2018. godine porasla za 10,9 milijardi dinara, a u dosadašnjem toku ove godine je neto priliv dinarske štednje preko 13 milijardi dinara.

Devizna štednja je tokom čitave prošle godine povećana za 0,6 milijardi evra, a u dosadašnjem periodu ove godine za 0,7 milijardi evra.

Pozivajući se na svoju analizu, NBS navodi da je tokom prethodnih sedam godina, u slučaju oročavanja štednje na tri meseca, dinarska štednja bila isplativija od štednje u evrima u 85% posmatranih tromesečnih potperioda, dok je kod oročavanja depozita na dve godine, dinarska štednja bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

NBS objašnjava da se to ima zahvaliti niskoj i stabilnoj inflaciji, koja je spuštena na niske i stabilne nivoe još tokom 2013. godine, od kada se održava u proseku na oko 2%, kao i relativnoj stabilnosti kursa dinara prema evru.

Dinar je, saopštava NBS, danas na sličnom nivou na kome je bio avgusta 2012. godine – ojačao je u odnosu na evro za 1%.

Zatim, NBS navodi da se kamata na dinarsku štednju ne oporezuje, dok se kamata na deviznu štednju oporezuje po stopi od 15%.

Zatim, kamata na dinarsku štednju je relativno viša nego kamata na štednju u evrima, tvrdi NBS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com