FiatChrysler hitno traži partnera – opet u Francuskoj

I Fiat Chrysler (FCA) i PSA su potvrdili da pregovaraju o mogućoj integraciji, koja bi na svetsko tržište automobila izvela četvrtog po veličini proizvodjača automobila.

Akcija FCA porasla je na tu vest tokom jučerašnjeg dana za 9,53%, dok je rast akcije kod Francuza bio skromniji, ali je reakcija tržišta ipak bila pozitivna.

„FCA nema vremena, on je u veoma teškoj situaciji jer nema električnih automobila, a ima samo stare tehnologije. Njima je jako i veoma brzo potreban partner”, izjavio je za DPA Ferdinand Dudenhofer, ekspert za automobilsku industriju.

PSA (Pežo Sitroen) je, prema analizi Manager Magazine-a, jedini proizvodjač automobila koji je u prvoj polovini ove u odnosu na isti period prošle godine značajno povećao svoju profitnu stopu: sa 5,9% na 8,7%. Povećanje profitne stope PSA beleži petu godinu zaredom.

FiatChrysler je ranije ove godine prekinuo započete pregovore o partnerstvo sa takodje francuskom kompanijom Reno.

U obe Francuske kompanije uticajan akcionar je francuska država. U PSA 12,86% udela ima porodica Pežo, 12,86 kineska Dongfeng Motor Corporation i 12,86% BPIFrance u kome 50% ima francuska država.

Veruje se da bi uticaj francuske države i u ovim pregovorima mogao da bude jako važan: Kako pišu evropski mediji, FCA naročito u Italiji ima ogromne viškove kapaciteta, a ključni cilj francuske države je sigurnost radnih mesta u Francuskoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com