Američki policajci zaradjuju više i od američkog predsednika?!

Jedan je bivši ruski diplomata, pozivajući se na svoje iskustvo iz Kalifornije, neki dan tvrdio da je u toj američkoj državi uobičajeno da šef policije u jednom gradu ima i za 30% veću platu od gradonačelnika.

Istovremeno je dobar deo Afroamerikanaca bez posla i žive od socijalne pomoći, a neki i pretežni deo života. Nepoverenje izmedju američke policije i afroameričkog stanovništva je stara priča, rekao je taj diplomata u emisiji televizije „Rusija 1.

Prema podacima iz američkih izvora, američki policajci nemaju veću platu samo od lokalnih gradonačelnika nego u nekim slučajevima  i od američkog predsednika.

Ali, kako u više prilika izveštavaju američki mediji, ta se zarada, po pravilu, ima zahvaliti prekovremenim satima.

Prema tim izveštajima sudeći, prekovremeni sati su uobičajena pojava u američkoj policiji.

Prema podacima sajta za traženje posla indeed.com, prosečna osnovna bruto plata policajca u SAD je 53.830 dolara godišnje.

Prema tom sajtu, prosečna osnovna  plata policajca u San Hoseu, trećem po veličini gradu Kalifornije, iznosi 121.490 dolara godišnje bruto.

Ovaj grad pominjemo zbog sledećeg karakterističnog slučaja.

Lokalne novine „San Jose Spotlight“, prošle godine su objavile, pozivajući se na zvaničnu bazu podataka grada, da u 2018. godini najveću zaradu medju gradskim službenicima, nije imao ni gradonačelnik Sem Likardo, ni šef policije Edi Garsija, ni gradski menadžer nego jedan policajac. Nego policajac Hoze Uribe – njegova je osnovna plata iznosila 2018. godine 125.000 dolara, a on je zaradio ukupno 400.000. Celih 227.697 dolara grad mu je isplatio na ime prekovremenih sati.

Plata američkog predsednika je 400.000 dolara.

List „San Jose Spotlight“ navodi da su, po platama, pet prvoplasiranih državnih službenika u tom gradu: tri policajca, jedan policijski narednik i šef vatrogasne službe.

Prema podacima Glassdoor, prosečna bruto osnovna plata policajca u Njujorku je 68.239 dolara.

Ali pozivajući se na podatke neprofitnog Empire Center, Njujork tajms je krajem maja objavio da je deset zaposlenih u policijskoj službi Port Authority prošle godine zaradilo više od po 300.000 dolara.

Najviše je zaradila Regina Vomak zaposlena u policijskoj službi aerodroma La Guardia – 423.467 dolara.  Njena osnovna plata je 131.843 dolara, a na ime prekovremenih sati je zaradila još 259.717 dolara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com