BiH dijaspora sve izdašnija

Doznake koje ljudi zaposleni u inostranstvu šalju svojim porodicama u Bosni i Hercegovini beleže rast, a samo za prva tri meseca ove godine pristiglo je 493,6 miliona KM (jedan evro je dve konvertibilne marke), što je za 17,6 miliona više u odnosu na isti period prošle godine, pišu banjalučke Nezavisne novine.

evro

Prilivi ostvareni po osnovu ostalih transfera u prvom kvartalu iznosili su 314,3 miliona KM, od čega je po osnovu penzija zarađenih izvan BiH pristiglo 301,2 miliona KM.

Vrednost doznaka stabilna je duže vreme, a prilivi iz inostranstva po ovom osnovu imaju blagi trend rasta nakon velike ekonomske krize koja je potresla Evropu 2008. godine. Prema podacima Centralne banke BiH, vrednost doznaka u prva tri meseca 2014. godine iznosila je 476 miliona KM, u 2013. godini 478 miliona, dok je u 2012. godini po ovom osnovu u BiH pristigao 451 milion KM.

„Ukoliko su „naši stranci“ dobro situirani i imaju stabilne prihode i zaposlenja, onda su u stanju svojoj rodbini da pošalju više novca. Broj osoba koje zaposlenje traže u inostranstvu iz godine u godinu raste“, kažu u Centralnoj banci BiH.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac kaže da doznake iz inostranstva predstavljaju esencijalne prihode koji većini porodica u BiH obezbeđuju egzistenciju.

„Trebalo bi napraviti sveobuhvatnu analizu da bi se utvrdili glavni razlozi koji su doveli do povećanja vrednosti doznaka, ali sigurno je da je u velikoj meri uticao sve veći broj radnika koji odlaze na rad u inostranstvo“, rekao je Grabovac.

Naglašava da ovaj trend rasta novčanih priliva, iako na prvi pogled deluje pozitivno, podrazumeva odliv radne snage iz zemlje čime domaća privreda ostaje bez kvalifikovanih kadrova.

„Većina doznaka dolazi iz zapadnoevropskih zemalja u kojima je suzdržavanje od potrošnje nešto veće nakon krize, što kao rezultat ima veće novčane prilive u BiH“, smatra Grabovac.

Vrednost doznaka po godinama (milijarde KM):

2014. 2,28

2013. 2,15

2012. 2,09

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com