BiH: Nestali milioni evra iz kase Evropske investicione banke

Bosna i Hercegovina umešana je u krupan finansijski skandal – u BiH su nestali milioni evra iz kase Evropske investicione banke (EIB), piše Dnevni list.

evro

Iz sedišta EIB-a u Luksemburgu zatražili su temeljnu istragu, otkrivanje i kažnjavanje krivaca i vraćanje novca, navodi se u tekstu i dodaje da su iz te banke, koja je finansijska institucija Evropske unije, o svemu obavestili Ministarstvo sigurnosti i da je ministar Dragan Mektić to javno potvrdio.

Takođe iz EIB-a su najavili da će Ministarstvu sigurnosti poslati kompletnu dokumentaciju s kojom raspolažu.

O kojoj sumi novca, kojem je nestao trag u BiH se radi, biće poznato kada iz Luksemburga stigne dokumentacija, piše Dnevni list i objašnjava da je novac EIB-a bio namenjen je za finansiranje brojnih razvojnih projekata u BiH.

„Kako je državni ministar za sigurnost Dragan Mektić izjavio, BiH je pod jakim pritiskom evropskih finansijskih institucija, Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, zbog neuredenog bankarskog sektora uz napomenu da je država obavezna da sprovede opsežnu istragu o svim finansijskim malverzacijama i to će svakako učiniti“, navodi se dalje.

List dodaje da je Mektić „otvoreno saopštio da su razmere korupcije i pljačke ogromne i da se to čini i preko nekih banaka“, i ocenjuje da je „posebno zanimljiva Mektićeva izjava koja će tek naići na veliki odjek, da je iz BiH preko nekih banaka nezakonito izvučeno oko dve milijarde maraka i da za to niko nije odgovarao“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com