Brzih, jeftinih kredita koliko hoćeš, centralna banka strepi

Gotovinski neosigurani krediti gradjanima, s niskom kamatom i na relativno dug rok glavni su izvor rasta kreditne aktivnosti banaka u Hrvatskoj.

Hrvatska narodna banka (HNB) će pojavu pratiti, a u slučaju potrebe ne isključuju se ni mere za suzbijanje tog rasta, izjavio je guverner HNB Boris Vujčic.

On je novinarima u Zagrebu rekao da banke koriste algoritam veštačke inteligencije za utvrdjivanje kreditnog boniteta klijenta pa kredit može da se uzme online putem i da na račun legne za 30 minuta i bez ikakvog obezbedjenja.

Gotovinski neobezbedjeni kreditom dodeljuju se i do iznosa od 300.000 kuna, na rok i do 10 godina.

Kamate su nikad niže, rekao je Vujčić. Iznose izmedju 6,17 i 8,9 odsto.

Podsticaj zaduživanju gradjana daje rast plata i zaposlenosti, ali i nestašica radne snage i bolja perspektiva na tržištu rada čine da kreditni potencijal i optimizam potrošača rastu.

Ukupan iznos ovih kredita na kraju septembra ove godine je 122,6 milijardi kuna ili 3,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Mnogo brže su ove godine rasli gotovinski krediti u kunama (+13,9%) i iznosili su ukupno 69,2 milijarde kuna, dok je iznos kredita u stranoj valuti smanjen (-4,8%) i iznosio je 59,6 milijardi kuna.

One thought on “Brzih, jeftinih kredita koliko hoćeš, centralna banka strepi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com