Narodna banka Srbije zaoštrila pravila za kreditiranje stanovništva

Poslovne banke od početka 2019. godine mogu gradjanima odobravati potrošačke, gotovinske i druge kredite na rok od osam i više godina i uz ukupnu mesečnu kreditnu zaduženosti višu od 60 odsto redovnih mesečnih neto primanja klijenta, ali će bankama za celokupni neotplaćeni iznos glavnice tako odobrenog kredita biti umanjen kapital.

Ukoliko odobravanjem bilo kog kredita fizičkom licu bude prekoračena granica kreditne zaduženosti od 60 odsto, banka potraživanja od takvog dužnika mora zasebno prikazivati prilikom izveštavanja Narodne banke Srbije o kvalitetu svoje aktive.

Propisi o ročnosti potrošačkih, gotovinskih i drugih kredita gradjanima (izuzev kredita odobrenih za kupovinu motornih vozila) biće dalje pooštreni od 1. januara 2020. i 1. januara 2021. godine.

Od 1. januara 2020. godine banka će biti dužna da umanjuje svoj kapital ako navedene kredite odobrava sa rokom otplate od SEDAM i više godina.

Počev od 1. januara 2021. godine banka će biti dužna da umanjuje svoj kapital za iznos glavnice navedenih kredita odobrenih na rok od ŠEST i više godina.

Novi propisi NBS, koji imaju za cilj da obezbede održivo kreditiranje stanovništva, ne odnose se na stambene krediite i minus na tekućem računu gradjana.

Navodeći razloge za nove propise, NBS na svom sajtu piše da je „sve češća pojava nenamenskog, neobezbedjenog kreditiranja stanovništva po neopravdano dugim rokovima“.

Novi propisi su doneti da bi se navedena pojava svela u prihvatljive okvire, navodi NBS na svom sajtu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com