Cene stanarina u Berlinu zamrznute na pet godina

Takvo rešenje Nemačka još nije videla, a moglo bi da posluži za primer i drugim nemačkim pokrajinama: Vladajuća koalicija u glavnom gradu i pokrajini Berlin najzad se dogovorila o donošenju zakona, koji će stupiti na snagu 1. januara 2020. godine, a kojim će na pet godina retroaktivno od 18. juna 2019. godine, biti zamrznute stanarine u stanovima izgradjenim pre 2014. godine, objavio je Frankfurter algemajne cajtung.

Od 2022. godine će te stanarine biti indeksirane godišnjom inflacijom od 1,3%.

Za ostale stanove je predvidjena gornja granica stanarina zavisna od godine gradnje i opremljenosti stana. Ukoliko je stanarina više od 20% iznad utvrdjene gornje granice, gradjani imaju pravo da od institucija vlasti zahtevaju da stanarina bude snižena.

O ovom zakonu će se 22. oktobra izjasniti oba doma berlinskog parlamenta.

U Berlinu je, prenosi FAZ, stanarina pri prvom useljavanju, za poslednjih deset godina, udvostručena i 2018. godine je prosečno iznosila 11,09 evra po kvadratnom metru neto, bez troškova grejanja.

U Berlinu su na vlasti SPD, Zeleni i Levica. Predstavnica Zelenih Katina Šubert je ocenila da oni „pomalo pišu istoriju“, a gradonačelnik Berlina Mihael Miler je priznao da su ušli na dosad nepoznati teren. On nije isključio mogućnost da će opozicija podneti zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti, ali je miran, pošto je po njemu, sve zakonito.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com