Centralna banka Rusije snizila ključnu kamatu sa 6 na 5,5%

Dalja smanjivanja ključne kamate Centralne banke Rusije mogu se očekivati, saopštila je ta Banka pošto je odlučila da ključnu kamatu snizi sa 6 na 5,5%

Prethodno sniženje desilo se u februaru 2020. godine.

Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina je saopštila da je odluka o sniženju doneta pošto je odbor direktora banke kardinalno pretresao pogled na razvoj ruske ekonomije i inflacije u naredne tri godine.

Ocena Centralne banke Rusije zasniva se na konzervativnoj prognozi kretanja cene nafte: u ovoj godini ona će  polako rasti sa prosečno 15 dolara za barel u II kvartalu na prosečno 25 dolara za barel u IV kvartalu.

Dalje se očekuje postepen rast cene nafte do 45 dolara u 2022. godini, a u skladu sa rastom svetske tražnje i padom zaliha.

Centralna banka Rusije polazi od pretpostavke da će u II kvartalu 2020. godine biti ukinuta ili značajno ublažena većina ograničenja uvedenih radi suzbijanja epidemije koronavirusa.

U tom slučaju se u III- IV kvartalu može u Rusiji očekivati obnova ekonomskih aktivnosti mereno kvartal prema prethodnom kvartalu.

Nabiulina je rekla da je u anketi Centralne banke 80 % preduzeća iz različitih oblasti izjavilo da oseća posledice pandemije koronavirusa i ograničavajućih mera koje su u vezi sa tim donete, pa je njihovo poslovno raspoloženje značajno palo.

Zato će biti potrebno vreme da se sve obnovi, što će, uz neizvestan spoljni okvir, usporiti proizvodnu, investicioni i potrošačku aktivnost.

Tako da Centralna banka Rusije ocebjue da će BDP u III i IV kvartalu 2020.godine biti niži nego u istim kvartalima 2019,  odnosno godišnji tempo rasta ruske ekonomije biće negativan.

Ruski BDP će se ukupno tokom 2020.godube smanjiti za 4-6%

Taj pad će u najvećoj meri biti posledica pada izvoza od 10 do 15 odsto, ali i investicija u osnovni kapital od 6 do 10%.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com