Svet u karantinu, a Belorusi ceo subotnji dan sredjivali svoju zemlju

Dakle: Belorusi nisu ni ove godine, usred pandemije novog koronavirusa, odustali od svoje republikanske subote koju tradicionalno posvećuju sređivanju ulica, parkova, muzeja… jednom rečju, svoje zemlje.

U toj akciji učestvuju svi, a ko je nešto sprečen može da se oduži odgovarajućim novčanim prilogom.

Tako je u glavnom gradu Belorusuje u sređivanju grada učestvovalo 520.000 ljudi, koji su sredili 2.500 hektara u prestonici i posadili 5.400 stabala i 9.600 komada drugog zelenila.

Sakupljeno je u Minsku i 2,9 miliona beloruskih rubalja koji će kako je izvestila agencija BelTa biti potrošeni na uređenje letnjih logora, dovođenje u red spomenika i memorijala, kao i za restauraciju Nacionalnog muzeja umetnosti.

U akciji je učestvovao i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko sadnjom drveća u Nacionalnom parku „Pripjatskij“, koji se prostire na 190.000 hektara, od čega je više od trećine divlja priroda, izveštava Belta.

Na ogromnom broju fotografija sa masovne beloruske akcije upada u oči da niko od snimljenih učesnika ne nosi zaštitnu masku.

Belorusija ima specifično svoj pristup pandemiji koronavirusa. Do 03.00 sati 26. aprila u Belorusiji je potvrdjeno 9.590 slučajeva Covid-19. Smrtni ishod bolest je imala u 67 slučajeva.

Stopa smrtnosti je 0,71%.

Na svakih 100.000 stanovnika u Belorusiji je od Covid-19 preminulo 0,69 ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com