Centralna banka Venecuele obustavila trgovinu zlatom

Zbog pojačanog interesa medjunarodne javnosti, Centralna banka Venecuele obustavila je trgovinu zlatom, prenose vest Blumberga svetski mediji.

Inače, Centralna banka Venecuele je jedina nadležna za raspolaganje zlatnim rezervama države a ne predsednik, bez obzira ko ga je na tu funkciju izabrao.

Afera s venecuelanskim zlatom tako je prekinuta pre nego što je rasčišćeno u kom pravcu i u kom obliku trenutno putuje zlato Venecuele: da li kao zlato kreće iz Rusije da bi preko Dubajija u dolarima (?) stiglo do Karakasa ili kreće kao zlato iz Karakasa da bi u Dubajiju bilo zamenjeno u evro i onda se vratilo u Karakas!

SAD su u petak upozorile Rusiju i sve ostale države da ne sklapaju poslove s zlatom i naftom sa Nikolasom Madurom jer se u Venecueli primećuju pokušaji „da se u poslednjem trenutku pokrade imovina, koja pripada državi“.

Inače se tvrdi da su rezerve Venecuele u zlatu najniže u poslednjih 75 godina i iznose 130 tona.

SAD su, sem brige za zlato, upozorile Nikolasa Madura da se uzdrži od nedopustivog zastrašivanja Huana Guaida, koga su SAD i Kanada priznale za privremenog predsednika Venecuele.

Rusija, Kina i Turska su podržale Madura.

Evropska unija se još nije odlučila. Evropski parlament je, medjutim, stao iza Guaida i pozvao Evropsku komisiju da učini isto.

Italija je u petak odbacila poziv Evropskog parlamenta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com