Četiri milijarde dolara „nestale“ iz malezijskog fonda

Glavni tužilac Švajcarske, Mišel Lober, saopštio je da istraga utvrdila da je iz malezijskog državnog fonda 1MDB nestalo četiri milijarde dolara.

A man walks past a 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) billboard at the funds flagship Tun Razak Exchange development in Kuala Lumpur, in this March 1, 2015 file photo. Malaysia's indebted and controversy-ridden state investor 1MDB will be left as a skeletal structure and possibly dissolved under a debt repayment plan in which most of its assets will be sold, sources with direct knowledge of the matter said. REUTERS/Olivia Harris/Files (MALAYSIA - Tags: BUSINESS LOGO REAL ESTATE)

U prevodu – četiri milijarde dolara iz ovog državnog fonda su praktično ukradene. Barem je takav zaključak doneo Lober.

Istraga o poslovanju 1MDB-a u Švajcarskoj otvorena je nakon što je taj fond, osnovan za finansiranje kapitalnih projekata u Maleziji, napravio dug od čak 11 milijardi dolara.

Jedan deo novca, navodi se u švajcarskoj istrazi, završio je na privatnim računima bivših malezijskih zvaničnika, ali i na računima bivših i sadašnjih zvaničnika Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ti računi nalaze se u švajcarskim bankama.

Istrage o poslovanju 1MDB-a vode se i u Sjedinjenim Američkim Državama i Hong Kongu, dodaje BBC.

Podsetimo, ovaj fond se spominjao i u pomalo komičnoj istrazi protiv aktuelnog malezijskog premijera, Nadžiba Razaka. I upravo je Razak osnovao 1MDB fond, nedugo nakon što je postao premijer 2009. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com