Da li je ponašanje guvernerke NBS dopustivo?

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković još jednom se osvrnula na sudske odluke prema kojima poslovne banke klijentima, koji su ih tužili, moraju da vrate iznose naplaćene na ime naknade za obradu kredita, jer nisu uspele da pokažu koja je to usluga, koju klijentu čine u zamenu za tu naknadu.

Ovog puta se guvernerka oglasila povodom reakcije tri advokata, koji te bankarske klijente zastupaju, na njenu izjavu o istoj temi od 13.jula.

U opširnoj reakciji od petka 16.jula, guvernerka NBS je oštro podučila sudove o tome kako se čitaju zakoni, a naročito odluke, koje je donela Narodna banka Srbije. Jer su ih sudovi pogrešno i pročitali i primenili. O tome da su pročitali i primenili i odluke NBS, koje više ne važe da i ne govorimo.

Sve to je guvernerka učinila zato što je njena dužnost da štiti finansijsku stabilnost Srbije. Što će ona, kako preti, svim sredstvima i činiti. A u interesu ugrožene pravne sigurnosti, koja je dragocenija od navodno ugrožene finansijske stabilnosti, bilo bi da se guvernerka, legitimišući se obavezom da štiti finansijsku stabilnost, s argumentacijom koju iznosi nama, obrati nekom od evropskih sudova na koje se poziva.

Ni u jednoj od svojih dosta paničnih reakcija na svako dovodjenje u pitanje prava banke da naplaćuje spornu naknadu, guvernerka nije objasnila kako tačno finansijsku stabilnost Srbije ugrožava poveća grupa gradjana koja pred sudom traži svoje pravo.

Praktično kao  vatreni zagovornik i prava banke da klijentu kome je dala keš kredit od 800 000 dinara naplati troškove obrade kredita od 106 000 dinara, guvernerka sigurno zna koja usluga iza te naplate stoji, ali nam nije rekla.

Ni u interesu svete finansijske stabilnosti, guvernerka nije pozvana da dovodi u pitanje intelektualne sposobnosti korisnika oko 200 000 kredita, niti da ih zastrašuje odričući  im svest o onome što rade.Mada se ne sme ni trenutak sumnjati da će Banka i banke naći i takve koji će čak i to priznati – da nisu bili svesni u šta se upuštaju

Posebno je jeftino stalno ponavljanje kako će svaki gradjanin koji od banke dobije nazad svojih  2000 dinara, svom advokatu obezbediti višestruko veći iznos.

Ali ima tu i smešan detalj : Udruženje banaka je tvrdilo da advokati dobijaju i 24 puta više nego njihovi klijenti. Privredna komora Srbije se baš zanela i izračunala da će to biti 42 puta više. A sad nam NBS kaže da banke plaćaju tri puta više nego što je iznos dosudjen klijentu. Samo?

A u stvari je jedino bitno : da li su banke potkradale svoje klijente ili nisu?

Ova stvar je odavno prerasla bankarsku naknadu za obradu kredita.

Iznad pravne sigurnosti i finansijske stabilnosti je ustavni poredak. Vreme je za njegovu odbranu…

Ali o kakvoj odbrani može biti reč, kad je ceo pokušaj nastataja na ustavni poredak počeo od skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Eto.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com