Da li premijerka ugrožava samostalnost i nezavisnost NBS?

Izjavom da će sa Narodnom bankom Srbije i privrednicima „razgovarati o monetarnoj politici i jakom dinaru“, i to zbog toga što jak dinar ne odgovara domaćim privrednicima, premijerka Srbije Ana Brnabić je (možda) ugrozila samostalnost i nezavisnost Narodne banke Srbije, barem tako kaže Zakon o Narodnoj banci Srbije.

Brnabićeva je istakla da na tom sastanku treba da se vidi „koja je najbolja ukupna naša politika kako bi ekonomiju i sve naše proizvođače učinili jačim“.

Međutim, u Zakonu o Narodnoj banci Srbije, u članu 2, jasno se ističe da „Narodna banka Srbije, organi Narodne banke Srbije i članovi ovih organa u obavljanju svojih funkcija ne primaju niti traže uputstva od državnih organa i organizacija, kao ni od drugih lica“. Dalje, u istom članu, navodi se da „državni organi i organizacije, kao ni druga lica, ne mogu ugrožavati samostalnost i nezavisnost Narodne banke Srbije, niti mogu vršiti uticaj na Narodnu banku Srbije, organe Narodne banke Srbije i članove ovih organa u obavljanju njihovih funkcija“.

Međutim, ni sam zakon nije u potpunosti jasan. Tako se u članu 3 zakona navodi da će NBS podržati „sprovođenje ekonomske politike Vlade Republike Srbije“ i to ne dovodeći u pitanje postizanje i održavanje stabilnosti cena i očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com