Danas revizorski izvestaj o Agrokoru

Za danas je najavljeno objavljivanje toliko očekivane konačne istine odnosno nezavisne revizije poslovanja hrvatske kompanije Agrokor.

Velikog iznenadjenja ne može biti s obzirom da su detalji revizorskog nalaza kuće Prajsvoterhaus procurili u medije već odavno, a detalje izveštaja o poslovanju kompanije u 2015. i 2016. godini na konferenciji za štampu je u petak požurio da iznese vladin poverenik u Agrokoru Ante Ramljak.

Na osnovu tih prvih podataka hrvatski ekonomisti koje je konsultovao zagrebački Jutarnji list zaključili su da je stanje u firmi bolje nego sto su očekivali.

„Revizori su na reviziju Agrokorovih poslovnih izveštaja primenili rigorozne medjunarodne standarde za koje je pitanje kakvu bi ocenu iznedrili kada bi se primenili na poslovanje brojnih hrvatskih firmi“, rekao je Damir Novotni.

„Ovo je znatno manje loše nego što sam mislio. Bitna je priroda svih tih otpisa, a gotovo svi otpisi se odnose na neki oblik medjusobnih potraživanja unutar tvrtki u sklopu koncerna Agrokor, a ne na otpis potraživanja prema trećim stranama“, rekao je konsultant Andrej Grubišić, partner u firmi „Grubišić & partneri“.

On je dodao da je veliki otpis bio kod firme Idea: „Naime, Idea nije propala nego je pod Merkatorom, a Merkator je i dalje naš“.

Grubišić je rekao da nema nijedne stavke koja nije jednokratne prirode, odnosno nema tekućih troškova koji nisu knjiženi.

A ekonomista Danko Sučević je takodje za Jutarnji list izračunao da ukupan gubitak kapitala iznosi 2,5 milijarde kuna, što po njemu nije mnogo za firmu te veličine i dalo bi se pokriti otpisom samo 5 odsto od 50 milijardi kuna obaveza Agrokora, smatra on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com