Dizel skandal: Jednom prevarant, uvek prevarant ili…

Da li će oko 460.000 kupaca Folksvagenovih manipulisanih dizel automobila u Nemačkoj dobiti brzo i pravično obeštećenje, nemački mediji ocenjuju različito.

Tek, Folksvagen je danas, posle vanredne sednice svoje uprave, iznenada objavio da su pregovori sa Saveznim nemačkim udruženjem za zaštitu potrošača propali, ali da kompanija ostaje pri odluci da oštećenim kupcima svojih dizel automobila isplati sumu od 830 miliona evra, a koliko kome prema tipu automobila pripada videće se na online strani koju će početkom sledećeg meseca otvoriti Folksvagen, kako izveštava Špigl.

Pregovori su za kupce veoma važni jer im obezbeđuju obeštećenje bez potrebe da se svaki od njih posebno sudi oko iznosa.

Folksvagen je, kako je preneo Braunšvajger cajtung, za propast procesa poravnanja okrivio advokatske honorare, a taj list tvrdi da poseduje informaciju kako je advokatska kancelarija RUSS trazila paušalno 50 miliona evra za posao koji je ona obavila, odnosno 120 evra po tužiocu. Ta kancelarija odbija Folksvagenov zahtev da nezavisna treća instanca napravi reviziju advokatskih troškova.

Braunšvajger cajtung tvrdi da je tržišna vrednost advokatskih usluga u jednom ovakvom procesu 17 miliona evra, a da je zahtev kancelarije RUSS srazmerno 6 puta veći od onoga što su dobili advokati oštećenih Folksvagenovih klijenata u SAD.

Tamo je Folksvagen odmah priznao manipulaciju dizel motorima i isplatio 16,7 milijardi dolara (15,4 milijarde evra) prevarenim kupcima svojih automobila. Advokatske kancelarije su naplatile 175 miliona dolara.

Sem toga Folksvagen tvrdi da advokatska kancelarija RUSS insistira da ona vrši utvrdjivanje prava svakog klijenta, a Folksvagen ima svoju kancelariju da to uradi.

Savezno udruženje za zaštitu potrošača, koje citira Špigl, tvrdi da je dogovor i o obeštećenju kupaca i o honorarima advokata bio postignut i da je Folksvagen iznenada od njega odustao s namerom da prevari (još jednom) svoje klijente.

Naime, kako njihovu verziju prenosi Špigl, u procesu pred Višim pokrajinskim sudom u Braunšvajgu spor se vodi oko iznosa obeštećenja kupaca za iznos za koji je umanjena vrednost njihovih automobila zbog izbijanja dizel – skandala. A 5. maja ove godine bi Savezni nemački sud trebalo da donese odluku, po tužbi jednog klijenta, da li kupci imaju pravo da im se vrati cela kupovna cena automobila ili umanjena za vreme u kome su ga ipak vozili.

Folksvagen, tvrdi Špigl, nudi klijentima izmedju 1.350 i 6.357 evra obeštećenja odmah, s tim da se oni odriču svih daljih terećenja kompanije, na koje bi eventualno stekli pravo odlukom Nemačkog saveznog suda, koja se očekuje 5.maja.

Ovde se ne radi samo o velikim parama nego i o velikom procesu protiv velike firme i mogući dobici su i u novcu ali i u profesionalnom prestižu.

Tako važnu ulogu u igri može imati ponuda organizacije Profin, koja se bavi finansiranjem sudskih procesa. Ta organizacija oštećenim kupcima Folksvagenovih dizalaša nudi da im ona odmah isplati odredjenu sumu koja će biti uvećana u zavisnosti od krajnjeg ishoda procesa. Savetuje im, dakle, da ne prihvate Folksvagenovu ponudu.

Folksvagen je na tržište plasirao 11 miliona automobila sa manipulisanim softverima za merenje izduvnih gasova.

Do sada je platio 30 milijardi evra na ime obeštećenja kupcima, najveći deo u SAD, gde je manipulacija najpre i otkrivena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com