DJB: Dojče vele vodi kampanju protiv Saše Radulovića

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ optužio je Dojče vele da vodi kampanju protiv njenog lidera Saše Radulovića, jer odbija da objavi regovanje na tekst „Dosta je milion“ u kome se lider Pokerta optužuje da duguje milion dolara američkim poreskim vlastima.

Dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Dojče vele već drugi dan odbija da objavi demanti da Saša Radulović ne duguje nikakav porez u SAD i našu tvrdnju da je njihova “eksluzivna” priča zasnovana na falsifikovanom dokumentu ili na gruboj grešci. Dojče vele je prekršio osnovno profesionalno pravilo nezavisnog novinarstva kad je objavio priču bez druge strane, a odbijanjem da objavi reagovanje druge strane nastavlja da se ponaša veoma tendenciozno i neprofesionalno.

Nije jasno zašto je Dojče vele objavio jednostrani tekst pod sugestivnim naslovom “Dosta je milion” koji obiluje neistinama i insinuacijama, zašto odbija da objavi reagovanje, da li je baš samoinicijativno pokrenuo nešto što mnogo više liči na kampanju protiv pokreta, Saše Radulovića i tabloidno novinarstvo, nego profesionalizam koji se uobičajeno vezuje za brend Dojče vele, ili mu je “priča” podmetnuta. Tekst koji je Dojče vele objavio, sa mnogo sugestivnih detalja koji nemaju mnogo veze sa navodnim dugom za porez od pre 14 godina i koji se iznenada pojavljuje na “dokumentu” od pre 11 godina, liči na konstrukciju “Čvorović protiv Jakovljevića” iz Balkanskog špijuna.

Jedno je sigurno. Saša Radulović ne duguje nikakav porez, niti ga je dugovao, a posebno ne porez od MILION dolara od pre 14 godina. Lista poreskih dužnika u Kaliforniji je javna i na njoj se može videti da 25-ti na listi najvećih dužnika duguje manje od MILION $. Na listi, naravno, nema Saše Radulovića. Lista pokazuje State income tax koji prati Federal Income tax (razlika je samo u procentima). Federal Income tax se nigde ne objavljuje. I pored ovoga, pokret radi na tome da utvrdi da li se radi o falsifikatu ili o gruboj grešci i o tome ćemo obavestiti javnost.

Ovo na žalost nije prvi put da se ovaj medij, kao i autor teksta “Dosta je milion” ponašaju skandalozno manipulatorski. Recimo, isti autor je na portalu ovog radija prošle godine u ovo vreme, o obeležavanju zločina počinjenih u “Oluji” pisao potpuno različite varijante istog teksta namenjenih srpskom čitalaštvu i čitaocima sa engleskog i nemačkog govornog područja. U srpskoj varijanti teksta “Oluja: neki tuđi zločini” (http://www.dw.com/sr/oluja-neki-tu%C4%91i-zlo%C4%8Dini/a-18624200) ovaj novinar je oštro kritikovao državnu politiku Srbije i Hrvatske i odbijanje da se osude zločini za koje su odgovorni, dok u engleskom (http://www.dw.com/en/anniversary-of-operation-storm-the-crimes-others-committed/a-18624692) i nemačkom tekstu nema ni pomena od kritike hrvatske države zbog nepriznavanja zločina.

Dvostruki standardi i vođenje kampanje protiv pokreta Dosta je bilo, manipulacije, pisanje jednostranih tekstova i njihovo predstavljanje kao istraživačkog novinarstva i odbijanje da se objavi demanti svakako nisu odlike profesionalnog medija. Pokret Dosta je bilo oštro protestuje zbog ovakvog ponašanja.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com