Dolar na istorijskom maksimumu prema rublji

Zahvaljujući novom paketu sankcija koje su Evropska unija i SAD izrekle Rusiji, američka i evropska valuta dalje jačaju prema ruskoj rublji.

Kurs dolara je u petak probio istorijski maksimum u odnosu na rublju i, ako se eskalacija geopolitičkih napetosti nastavi, ocenjuju ruski analitičari za list Izvestija, dolar bi narednih dana mogao da se popne do nivoa višeg od 38 rubalja.Od početka 2014.godine rublja je prema dolaru izgubila 11,3 odsto svoje vrednosti.

Prema sajtu Centralne banke Rusije današnji kurs dolara je 37,6545 rubalja, a evra -48,6647 rubalja.

Dok tržišta reaguju na geopolitičke obračune, Centralna banka Rusije odlučila je da više ne troši devizne rezerve na odbranu ruske nacionalne valute i, pišu ruski mediji, pre zacrtanog roka je pusti da slobodno pliva. Centralna banka Rusije je od početka ukrajinskog konflikta potrošila 44,4 milijarde dolara na odbranu rublje i devizne rezerve zemlje smanjila za 9 odsto na 465,2 milijarde pre nego što je 24.juna odlučila da više ne interveniše na deviznom tržištu. I tako rublju prepusti „medvedima“, zaključuje dnevni list Komersant.

Pre odluke donete 24.juna, Centralna banka Rusije je od 2008.godine šest godina praktično svakoga dana intervenisala u odbranu rublje, sa prekidom od najviše tri dana.

„U toku je postepeni prelazak na plivajući kurs rublje , u vezi sa čim se ne sprovode intevrenicje unutar valutnog koridora.Ali će se one sprovoditi na granici koridora“, rečeno je Gazeti u Centralnoj banci Rusije, koja je podseća Izvestija, od početka 2014.godine 42 puta povećavala za po pet kopejki granice koridora kako bi izbegla intervencije.

Prema strategiji Centralne banke Rusije, konačno odustajanje od upravljajućeg kursa rublje trebalo je da se desi početkom 2015.godine.

Izvestija citira prognoze većeg broja investicionih banaka o kursu dolara prema rublji na kraju 2014.godine- taj bi kurs trebalo da se kreće oko 35 rubalja za dolar, dok bi kurs evra trebalo da bude nešto iznad 45 rubalja za evro.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com