Novotni: Izvoz u Rusiju nije presudan za FAS

Poznati hrvatski ekonomista dr Damir Novotni više puta je u medijima susedne države izrazio žaljenje što jedna takva investicija kakva je Fijatova u Kragujevcu nije dopala Hrvatskoj. U ekskluzivnom razgovoru za Ekonomske Vesti Novotni objašnjava zašto, nasuprot nekim mišljenjima u Srbiji, Fijatovu investiciju u Kragujevcu smatra vrlo dobrim poslom.

„Ukupna je vrednost te investicije bila, mislim, milijardu evra, od toga je Vlada Republike Srbije svojim fiskalnim poticajem subvencionisala mislim 300 miliona ili jednu trećinu. Sa stanovišta vladinih finansija možda je to bio veliki teret, međutim, ta je investicija omogućila stvaranje oko 2.500 radnih mesta direktno i nekoliko hiljada radnih mesta indirektno. Povećala je izvozni potencijal Republike Srbije, dakle izvoz je narastao, sa stanovišta spoljno-trgovinskih računa je povoljno delovala. Unela je nove tehnologije u Republiku Srbiju, ovde se radi o Fijatu i njegovim kooperantima, koji su doneli dosta novih tehnologija naročito robota i robotike. Tako da dugoročno gledajući to može biti odlična investicija i poslala je dobar signal međunarodnom tržištu da se u Srbiju isplati ulagati“, kaže Novotni.

Kakve su perspektive tako malog proizvodjača automobila?

„Fijat nije mali proizvodjač. A što se tiče proizvodnje u Kragujevcu, danas se proizvodnja automobila, kao što sam rekao, potpuno robotizuje, dakle roboti upravljaju proizvodnjom. Zapravo se proizvođači automobila pretvaraju u asemblere, dakle one koji sklapaju automobile i u tom smislu kragujevačka fabrika može biti uspešna, može biti profitabilna. Ono o čemu se može razgovarati to je dizajn automobila, može se razgovarati o novim dizajnerskim ili tehnološkim rešenjima. To je pitanje razvoja proizvoda, a manje same proizvodnje. Razvoj proizvoda je tu ključan i to će ili održati tu proizvodnju ili će ta proizvodnja nestati. Bez razvoja novih proizvoda će biti jako teško“.

Da li je za FAS presudna mogućnost izvoza u Rusiju?

„Pa ja mislim da ne. Naravno da je dobro izvoziti i u Rusiju i dobro je imati bescarinsku zonu sa Rusijom, bez obzira na današnje okolnosti, ali ja sam uveren da ta proizvodnja može imati perspektivu i na širem evropskom tržištu, ali i na tržištima van Evrope, s obzirom da je danas proizvodnja automobila globalan biznis“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com