Državni izvor sad otkriva : Prigožinu milijarde od poslova s državom

Malo ko bi se baš zakleo, ali  demontaža moći, do juče u ruskim i svetskim medijima sveprisutnog, Jevgenija Prigožina u toku je.

Sad je vreme da i ruski državni mediji otkriju ono što su opozicioni mediji odavno otkrili, i još više od tog.

Prigožin, koga su nazivali i Putinov kuvar, i njegove kompanije, dobijali su ogromne narudžbe od države. To je bilo manje-vise poznato.

Upravo je voditelj „Vesti nedeljom“ državne televizije „Rusija1“ Dmitrij Kiseljov otkrio da su privatna vojna kompanija „Vagner“ i Prigožinov holding „Konkord“ po osnovu ugovora sa državom dobili 1703 milijarde rubalja.

„Privatna vojna kompanije ‘Vagner’, koju je osnovao Prigožin, u okviru ugovora zaključenih sa državom dobila je nešto više od 858 milijardi rubalja. To je nešto ispod triliona. Na osnovu državnih ugovora prigožinovski holding ‘Konkord’  je pružio usluge za 845 milijardi rubalja. To ne znači da su toliko i zaradili, ali svejedno govori o razmerama biznisa i razmerama ambicija „, rekao je Kiseljov, a prenosi RIA Novosti.

Prema današnjem kursu, za jedan evro dobije se 97,8 rubalja.

Početkom juna, Jevgenij Prigožin je novinarima u Njižnjem Novgorodu rekao da je do početka“ specijalne vojne operacije“u Ukrajini na „Vagner“ potrošio milijardu i po dolara svojih para.

„Mi privatna vojna kompanija nikada nismo bili. I nikad nismo izvlačili dobit kao privatna vojna kompanija. Učestvovali smo u raznim konfliktima, štiteći interese Ruske Federacije, u nekim slučajevima – štiteći i lokalno stanovništvo. U 99 odsto slučajeva radili smo to apsolutno besplatno. Ja sam potrošio svojih para oko milijardu i po dolara, obračunato  do početka specijalne vojne operacije. Prosto sam odlučio da, saberem koliko sam para potrošio u Africi, arapskim državama i tako dalje“, „tvrdio je Prigožin kako je preneo fedpress.ru

Prigožin je tvrdio da je jedini ugovor koji je vagnerovcima trebalo da donese dobit bio ugovor iz 2016.godine sa Sirijskom Republikom o oslobodjenju naftnih polja , ali i tu su ih ispalili.

“ Dogovorili smo se sa Asadom da ćemo dobiti 20 odsto od prodaje nafte, koju ćemo im osvojiti. Ali na kraju, oni nam nisu platili gotovo ništa, faktički su nas ispalili. Prema tome, mi nismo privatna vojna kompanija. Kovanicu ‘privatna vojna kompanija’  izmislio je  novinar Korotkov iz „Fontanki’ i ‘Novoj gazeti’ da bi nas demonizovao. Kao, takvi su to krvožedne ale, izvlače sve iz država u koje dodju“, pričao je Prigožin.

A onda je Prigožin, koji se neprekidno bunio i pretio, 23.juna odvažio na marš na Moskvu.

Pošto je pobuna vagnerovaca tako iznenada okončana, kako je iznenada i počela, ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je vagnerovce u potpunosti finansirala država – samo od maja 2022.do maja 2023.godine sa 86 milijardi i 262 miliona rubalja.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com