Ovako se spušta inflacija : Ukidanjem doplate na brendove!

I pored rata, koji guta silna sredstva, inflacija je u Rusiji trenutno  ispod ciljane (4%) i veoma niska – godišnja u maju 2,5 odsto.

To se ima zahvaliti nekolikim faktorima, a ranije je Centralna banka Rusija medju njima isticala i raširenu zamenu originalnih inostranih rezervnih delova rezervnim delovima domaće izrade – dakle jeftinijim.

Stručnjaci  ruskog Centra makroekonomskih  analiza i kratkoročni prognoza, naveli su nekoliko procesa, koji su ovako niskoj inflaciji u 2023.godini doprineli.

To je, pre svega, jačanje rublje, ali svoj doprinos dao je i nedostatak tražnje vezan za sankcioni šok.

Istovremeno je zbog izvoznih ograničenja došlo do viška ponude na ruskom tržištu, pre svega sirovina.

Svoj doprinos snižavanju cena dala je i vlada Rusije nizom intervencija.

E sad najinteresantnije :sa ruskog tržišta su otišli brojni brendovi. Pošto su ih Rusi zamenili nebrendiranom robom sličnih svojstava više ne plaćaju „doplatu na brend“.

I najzad, uključivanjem novih regiona u sastav Rusije porasla je tražnja za novcem i tako su absorbovani njegovi viškovi.

Centar Makroekonomskih analiza i kratkoročnih prognoza upozorava da su neke od ovih  pojava iscrple svoje antiinflaciono dejstvo i dalje će slabiti, dok će inflacioni podsticaji jačati – pre svega slabljenje kursa rublje, pa će inflacija u preostalom delu godine rasti.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com