EK pokreće postupak protiv Hrvatske zbog konverzije kredita u švajcarcima

Evropska komisija je potvrdila da je još sredinom juna poslala Hrvatskoj službeno pismo upozorenja zbog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u evre, smatrajući da je zakon o konverziji sav trošak prebacio na banke i da retroaktivna primena ugrožava načelo pravne sigurnosti, prenosi Index.hr.

„Evropska komisija je 16. juna poslala pismo s formalnim upozorenjem Hrvatskoj u vezi sa zakonom o konverziji kredita u švajcarskim francima“, rekla je Vanesa Mok, glasnogovornica Komisije za finansijske usluge.

Kazala je kako se zna da krediti u stranim valutama, poput onih u švajcarskim francima, mogu postati problem kada se zajmoprimci ne mogu zaštiti od iznenadnih promena kursa i „u potpunosti podržavamo potrebu da im se pomogne u tim teškim okolnostima“.

„Međutim, zakon koji je doneo hrvatski parlament dopušta da svi zajmoprimci (osim pravnih osoba) retroaktivno zamene kredite iz švajcarskih franaka u evre po istrojiskom kursu, bez obzira o njihovoj sposobnosti za vraćanje kredita. Time su  troškovi konverzije skoro u potpunosti pali na leđa zajmodavaca i izlazi se izvan onoga što je potrebno i razmerno kako bi se postigao legitiman cilj zaštite siromašnih zajmoprimaca i izbegla kriza potrošačkih kredita“, rekla je Mok.

„Osim toga, retroaktivna primena zakona ugrožava načelo pravne sigurnosti, što može potkopati poverenje investitora u hrvatsku ekonomiju“, dodala je.

Istakla je kako Komisija smatra da je potrebno „postići ravnotežu između interesa potrošača i potrebe čuvanja jedinstvenog tržišta kapitala i njegova pravnog okvira“.

„Nadamo se da će Hrvatska pronaći srazmerno rešenje. To je važno i u interesu svih, potrošača i investitora“, rekla je Mok.

Pismo s formalnim upozorenjem prvi je korak koji Komisija pokreće protiv zemlje članice kada smatra da je prekršeno evropsko pravo. Ako zemlja ne odgovori na to pismo ili u svom odgovoru ne pruži zadovoljavajuće objašnjenje, Komisija preduzima drugi korak, šalje obrazloženo mišljenje. Ako ni nakon toga nema  zadovoljavjućeg odgovora, Komisija se može obratiti Sudu EU-a.

„Republika Hrvatska je primila pismo službenog obaveštenja kojim su nas službe Evropske komisije obavestile kako smatraju da je donesenim izmenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama prekršeno pravo Europske unije. O daljnjim koracima Evropske unije i Republike Hrvatske vezanim za ovo pitanje javnost će biti pravovremeno obaveštena. Ova će Vlada učiniti sve kako bi sprečila moguće negativne posledice, a u skladu sa trenutnim Ustavnim ovlaštenjima.“, saopštila je Vlada Republike Hrvatske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com