EPS 65 milijardi daje za svoje, 98,5 milijardi za tudje plate

Prosečna mesečna neto zarada iznosila je 2018. godine u Elektroprivredi Srbije 89.600 dinara i zajedno s velikim brojem zaposlenih dovela je do visokih ukupnih rashoda za zarade od oko 65 milijardi, naveo je Fiskalni savet Srbije u svojoj analizi u kojoj ističe da EPS nedovoljno investira, a maksimalno zagađuje vazduh i gradjanima Srbije i zemalja u okruženju.

Zato je poslednji trenutak da se EPS reformiše i poveća svoja ulaganja u energetske objekte i zaštitu životne sredine sa sadašnjih 350-400 miliona evra na 600 miliona evra godišnje, piše Fiskalni savet.

Savet ističe da je u toj reformi najvažnija reforma troškova radne snage – smanjenjem broja zaposlenih i strukture zarada, kojom bi se dobilo 50 miliona evra godišnje, dok je bilansno najznačajnije povećanje cene struje, koje bi na srednji rok EPS-u povećalo poslovne prihode 120-130 miliona evra godišnje.

Na sajtu EPS-a se, medjutim, navodi da je 2018. godine EPS uplatio u budžet Republike Srbije 98,5 milijardi dinara što je 9% budžeta. Po današnjem kursu NBS, to je 838 miliona evra!

Nije da Fiskalni savet ne pominje i to. Ali samo jednom rečenicom: „Specifični problem u poslednjih nekoliko godina su značajno velike uplate EPS-a u republički budžet, iako nema dovoljno sredstava ni za sopstveno uspešno poslovanje, što je takodje praksa koju bi trebalo suzbiti“. Tačka.

Verovatno kako bi senzibilizivao javnost za željene reforme EPS-a, Fiskalni savet navodi kako je masa plata u EPS-u ravna polovini mase plata svih zdravstvenih radnika u zdravstvenom sektoru i kako je 2017. godine prosečna plata nekvalifikovanih radnika EPS-a bila 56.811 dinara što je iznad zarade nastavnika u osnovnim i srednjim školama s visokom stručnom spremom i veće od prosečne plate u Srbiji koja je te godine iznosila 49.900 dinara.

Što se toga tice, prosečna plata u javnom sektoru je konstantno 20-tak procenata iznad prosečne plate u privatnom sektoru. Da li je za to zaslužan EPS?

One thought on “EPS 65 milijardi daje za svoje, 98,5 milijardi za tudje plate

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com