Fiskalni savet: Poskupljenje struje opravdano, poslednji trenutak za reformu EPS-a

Fiskalni savet Srbije je danas, pred skupštinsku raspravu o budžetu za 2020. godinu, preporučio da se višak u budžetu ne koristi za povećanje plata nego za povećanje javnih investicija.

Fiskalni savet smatra da bi te javne investicije mogle da se realizuju preko EPS-a i da je zato poslednji trenutak da se EPS reformiše: Broj zaposlenih smanji za 10%, eliminišu kradje struje i loše upravljanje.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je rekao da će prema prognozi Fiskalnog saveta prosečna plata u EPS-u 2020. godine biti 100.000 dinara i da je 2017. godine prosečna plata nekvalifikovanig radnika u EPS-u bila 56.811 dinara ili za 20% više od prosečne plate u Srbiji(49 900).

Fiskalni savet smatra da je sistem zarada u EPS-u suviše darežljiv.

Fiskalni savet je zaključio da je najavljeno poskupljenje struje opravdano.

One thought on “Fiskalni savet: Poskupljenje struje opravdano, poslednji trenutak za reformu EPS-a

  • 21. nov. 2019 at 10:09
    Permalink

    DA LI STRUJA MORALA DA POSKUPI?

    Električna energija poskupljuje minimalno, samo 3,9%, a Antić, takozvani ministar, kaže da je to minimalno povećanje i da je ona najeftinija u Evropi. On nije pomenuo da su i plate i standard najniži u toj Evropi. Ne znam da li Antić zna da niska efikasnost termoelektrana, kod nas oko 20 – 25%, a u svetu neke termoelektrane dostižu i 50%, u periodu 2012. do 2017. godine ukradena je električna energija za 6,18 milijarde evra (31,9 milijarde kWh struje), gubici električne energije iznosile 22% (dozvoljeni tehnički gubici su 5%), visoke plate zapošljenih i prekobrojni zapošljeni, zapošljavanje po partijskoj knjižici, a stručnost nije bitna, čak generalni direktor je po vokaciji pečenjar. EPS je prebukiran sa stručnjacima iznad 10.000. Šta je ETF obrazovao, kada je najveća energetska kompanija spala na roštiljdžije i pečenjare sa platama vodećim u zemlji. Naše rukovodstvo ni slučajno ne bi povećalo cenu struje, već MMF silom s motkama ih naterao, bezobraziluk? U avgustu mesecu 2019. godine potrošnja električne energije, u jednom domaćinstvu u Boru, je ostvarena u iznosu od 263 kWh (VT 200 kWh i NT 63 kWh). Svi troškovi koji pripadaju EPS-u jedinična vrednost iznosi 6,67 din/kWh ili 73,39% od cifre u računu, a ukupna specifična cena za 1 kWh, koje platio potrošač, iznosi 9,02 din/kWh ili 100% što je više za 2,53 din/kWh ili 28,05% su troškovi koji ne idu EPS-u, a idu iz džepa potrošača. Sa dodatnim troškovima struje, a kalkulacija je rađena samo sa troškovima koji idu EPS-u, Srpska struja nije najjeftinija, jeftinija je u Ukrajini i Kosovu, do duše i plate su tu negde bedne. Račun za struju je opterećen, neopravdano, ciframa naknada, neopravdano, za povlašćene proizvođače električne energije (0,093 din/kWh), naknada za unapređenje energetske efikasnosti (0,015 din/kWh) i na sve to PDV od 20%, TV pretplatom, koja takođe ide gore za 35 dinara, kako bi mogao ΛV sa kamarilom da nas laže do iznemoglosti sa hvalospevima i bajkolažima. Na ovaj način.potrošač koji je imao potrošnju 185 kWh mesečno i platio ukupno 10,14 din/kWh, od Nove godine će platiti 10,68 din/kWh za istu potrošnju električne energije ili ukupni račun biće skuplji za 99,9 dinara ili za 5,33%.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com