Fed treći put 2019. snizio kamatu iako je američka privreda bolja od očekivanja

Osam od deset članova Odbora za slobodno tržište Američkih federalnih rezervi glasalo je danas za treće ovogodišnje snižavanje ključne kamate ključne američke monetarne institucije.

Ta kamata od danas iznosi 1,50%-1,75%. Snižena je za 0,25 procentnih poena, izvestio je Dow Jones.

Šef Feda Džeremi Pauel je sugerisao da je za ovu godinu sa snižavanjem ključne kamate Fed gotov ukoliko se ne desi nešto neočekivano.

Budući da se američka ekonomija nalazi u dosta dobrom stanju, u svakom slučaju konjuktura u SAD je bolja nego u razvijenim evropskim državama, utisak je da je Fed popustio pritiscima američkog predsednika Donalda Trampa, mada ne onoliko koliko bi Tramp želeo.

Najpre, ekonomski rast: U trećem kvartalu ove godine američka ekonomija je umesto očekivanog rasta od 1,6% imala rast od 1,9% na godišnjem nivou, u drugom kvartalu je taj rast bio 2%, a u prvom kvartalu 3,1% na godišnjem nivoa.

Kako prenosi Frankfurter algemajne cajtung, Fed je u obrazloženju svoje odluke naveo da umerena konjukturna kretanja odredjuju snažno rastući rast potrošnje i solidan razvoj na tržištu rada. Srednje i niske plate su primetno porasle. Jedino su izvoz i investicije ostali niski u čemu su važnu ulogu odigrali skroman rast u inostranstvu i trgovinski konflikti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com