Ima nešto trulo u NATO: SAD uvele sankcije Turskoj

Američki Kongres odlučio je sa samo 16 glasova protiv da SAD, prva po vojnoj snazi članica NATO-a, uvede sankcije Turskoj, četvrtoj po vojnoj snazi članici NATO-a, a na osnovu Zakona o delovanju protiv protivnika Amerike, donetom 2017. godine.

Turska je, kako su prenele svetske agencije, kažnjena zbog intervencije u Siriji i odluke da od Rusije kupi protivraketni sistem S-400.

Prema toj odluci, biće zamrznuta imovina lica povezanih s isporukama oružja koja se koriste u sirijskoj operaciji, kao i imovina turskog ministra odbrane.

Kongresmeni su obavezali američku administraciju da prikupi i razjasni podatke o imovini i dohocima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Predstavnički dom američkog Kongresa je, posle dugogodišnjih neuspešnih pokušaja ranijih administracija, usvojio i rezoluciju kojom se priznaje da je početkom prošlog veka nad Jermenima u Turskoj izvršen genocid.

Odnosi izmedju SAD i Turske, dve jake članice NATO-a, ovog trenutka su takvi da ih nikakve sankcije i rezolucije ne mogu učiniti još gorim. Pa su neki ruski analitičari ocenili pred svim članicama NATO-a sada stoje samo dva puta – rat ili početak normalizacija odnosa.

Što se intervencije u Siriji tiče, konačni stav Vašingtona je teško dokučiv, ali Ministarstvo inostranih poslova Turske jeosudjujući američke sankcije ustvrdilo da te sankcije „nisu u duhu NATO-a, a protivne su i sporazumu o Siriji postignutom s američkom administracijom 17. oktobra“.

Turska intervencija u Siriji počela je 9. oktobra. Juče je saopšteno da su sirijski Kurdi, u skladu sa dogovorom u Sočiju izmedju Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina, završili povlačenje 30 kilometara od turske granice u dubinu sirijske teritorije. Danas je saopšteno da turske i ruske snage treba da počnu patroliranje koridorom uz tursku granicu širokim sedam kilometara.

Izjave i Vašingtona i NATO-a o turskoj nameri da kupi ruske protivraketne sisteme S-400 „Trijumf“ bile su takodje protivrečne, pa su ruski mediji prerano došli do zaključka da će Vašington bez sankcija preći preko ove demonstracije turske samostalnosti i partnerskog neverstva. Iako Vašington nikada nije prestajao da vrši otvoren pritisak, ne samo na savezničke zemlje, da se izmedju ruskog i američkog oružja odluče za američko.

Turska je od Rusije kupila protivraketni sistem S-400 za sumu od 2,5 milijarde dolara i prva etapa isporuke već je obavljena avionom An – 124, 30 letova Pentagon ocenjuje da će ti sistemi pisti punu borbenu gotovost već krajem 2029.godine,a sama Turska procenjuje da je početak 2020.godine verovatniji datum.

Ova kupovina podrazumeva i neke tehnološke proizvode, a direktor Rosoboroneksporta Aleksandar Mihejev je, kako su preneli ruski mediji, izjavio da se pregovara o licenciranoj proizvodnji delova za S-400 na teritoriji Turske.On je istakao potpuno uzajamno poverenje izmedju dve zemlje.

Ova saradnja je značajna, pošto je Turska od uvoznika ne samo postala izvoznik oružja, nego je poslednjih godina značajno povećala svoju samodovoljnost u naoružavanju.

Neki ruski eksperti, kao Rislan Puhov iz Centra za analizu strategija i tehnologija, tvrde da Turskoj ruski protivraketni sistem S-400 i nije potreban, kao što joj nije potrebno učešće u programu američkog lovca F-35. Njeni glavni oponenti, tvrdi Puhov, nemaju oružja kojima bi ova najsavremenija oružja bila odgovor.

Nabavka S-400 je, obrazlaže Puhov za ruske medije, samo je pitanje prestiža, politički signal SAD, Grčkoj…

Kao što je neka politička poruka i prošlonedeljno paradiranje ruskog protivraketnog sistema S-400 po Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com