Fič: Opšte derejtingovanje Rusije

Rejting agencija Fič snizila je rejting 30 ruskih finansijskih intitucija, medju kojima su i neke od najvećih ruskih banaka.

Kreditni rejting Gasprombanke i Rosagrarlizinga snižen je na nivo investicionog „djubreta“ BB+ sa negativnom prognozom, kreditni rejting Vnješekonombanke i Sberbanke spušten je na granicu izmedju investicionog i rejtinga „djubreta“ odnosno sa BBB na BBB- sa negativnom prognozom.

Ista agencija snizila je i dugoročne kreditne rejtinge gradova Moskve i Sankt Peterburga, Republike Tatarstana, Tjumenske oblasti i Hanit-Mansijskog okruga na BBB-.

Nekoliko dana ranije sniženi su rejtinzi ili prognoze za 13 velikih ruskih kompanija. Kreditni rejtinzi su sniženi Gaspromu, Gaspromnjefti, Lukojlu, Ruskim železnicama…

Kako su preneli ruski mediji, u saopštenju Fiča se objašnjava da je ovo sniženje sledilo za sniženjem opšteg kreditnog rejtinga Rusije koji je agencija objavila 9. januara sa BBB na BBB- i negativnu prognozu.

Rusko Ministarstvo finansija je na seriju snižavanja rejtinga ruskoj državi, gradovima, kompanijama i bankama odgovorilo komentarom u kome se navodi da je poznato da kreditne ocene svetskih rejting agencija u sebi sadrže politički element i često služe kao sredstvo pritiska na države i njihove ekonomije. Ruske finansije su izbalansirane, rečeno je tada, a ruski rezervni fondovi puni tako da ocene o rastu rizika za ruske kreditore nisu uverljive.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com