Ministarstvo finansija: Poboljšani izgledi kreditnog rejtinga Srbije

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard end Purs promenila kreditni izgled Srbije sa negativnog na stabilni, dok je kreditni rejting zadržan na nivou BB minus.

Ministarstvo finansija

U saopštenju se navodi da su izgledi Srbije poboljšani zahvaljujući uspešno sprovedenim merama fiskalne konsolidacije tokom 2015. godine.

Pored te činjenice, promeni kreditnog izgleda su doprinele i smanjene spoljnotrgovinske neravnoteže, otpočinjanje procesa strukturnih reformi u javnom sektoru i oporavak ekonomske aktivnosti.

Prema navodima ove rejting agencije, umerene stope BDP-a podržane investicijama, uz uspešno sprovođenje sporazuma sa MMF-om, doprineće održavanju poverenja investitora u Srbiju.

Strukturne reforme koje sprovodi Vlada Srbije, podržane stend-baj aranžmanom zaključenim sa MMF-om, prema očekivanjima Standard end Pursa, u narednom srednjoročnom periodu stabilizovaće javne finansije i smanjiti učešće države u ekonomiji.

Pozitivnim za kreditni rejting ocenjuje se i otvaranje prvih poglavlja u procesu evropskih integracija.

Standard end Purs će povećati kreditni rejting Srbije u narednom periodu ukoliko se nastavi sprovođenje programa fiskalne konsolidacije, sprovedu neophodne strukturne reforme i ostvari napredak u procesu ekonomske i institucionalne integracije u EU, ističe se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com