Fiskalni savet: Podsticanje proizvodnje podizanjem plata i penzija – kratkoročno

Fiskalni savet Republike Srbije ne odobrava orijentaciju vlasti da povećanjem plata i penzija, odnosno potrošnje, podstiče proizvodnju.

Predsednik Fiskalnog saveta dr Pavle Petrović smatra da je to mera koja daje kratkoročne efekte.

On podvlači da samo investicije podstiču rast i zalaže se da se polovina sume namenjene povećanju plata i penzija, odnosno oko 200 milijardi dinara, usmeri u smanjenje poreskih nameta na rad.

Ranije je šef delegacije MMF-a Džejms Ruf izjavio da će ukupna masa plata (iz budžeta) sledeće godine moći da poraste do 7%.

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali izjavio je da će se do kraja meseca znati kolika će masa plata odnosno povećanje plata u javnom sektoru sledeće godine tačno biti.

Ranije se Fiskalni savet (www.fiskalnisavet.rs) odlučno usprotivio izmenama penzijskih propisa, koje, uz ukidanje zakona o privremenom smanjenju prenzija, ukidaju i formulu za uskladjivanje penzija i Vladi daju diskreciono pravo da isplaćuje „novčano uvećanje“ uz penzije.

„Predlog da se ukine formula za uskladjivanje penzija bi ugrozio predvidivost, koja karakteriše evropske penzijske sisteme, čime bi se penzijski sistem Srbije degradirao na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog istoka“, ocenio je Fiskalni savet i predložio da se ove izmene povuku iz procedure.

Nisu povučene. Usvojene su.

Danas je predsednik Republike Srbije, u čiju nadležnost plate i penzije nikako ne spadaju, najavio da će penzije do 32.000 dinara biti posebno uvećane za 5%.

One thought on “Fiskalni savet: Podsticanje proizvodnje podizanjem plata i penzija – kratkoročno

  • 6. okt. 2018 at 08:57
    Permalink

    „PENZIJE VEĆE NO IKAD“ GLUPOST ILI JAVA??

    Kako su predsednik i ministri, od donošenja novog zakona o PIO krajem septembra, utrkuju se sa procentima uvećanja penzija i jednokratnih pomaganja penzionera, hteli bi da potkrepe tvrdnju da će penzije biti veće no ikada. Pri ovim tvrdnjama zaboravljaju, da njihovo povećanje penzija, je daleko niže od porasta troškova života koji su od 2014. iznad 20%, a penzije povećavaju 8, pa 13, pa 5%, šta će od toga biti, najverovatno laž i blef. Da nije ministar Milan Krkobabić pao s Marsa pa je izjavio da penzije moraju da budu sigurne i obračunate po jasnim pravilima. Da li on zna da je zakon o PIO usvojen krajem septembra, a sada on se pravi lud i želi da spasi penzionere, a spašava ih od smrti njegovog oca Jovana. Pre bi se reklo da je njegova priča glupost i nenormalnost. Njegove kolege ministri Đorđević i “dr” Ma1i se postavili kao mačeha penzionerima, jer će penzije vratiti na nivou 2014. godine i da će porasti dodatno od 8,8 do 13,2% (i biće veća no ikad?) i to sa oktobarskom penzijom. Sada predsednik povećava penzije za 5% u novembru 10. ili 15. šta je to? Ponavlja rečenog ili nešto novog, od zabune do zabune. Kako je krenulo svaki funkcioner će povećavati penzije u nedogled. Koja debilasta stvorenja, penzosi, po preporuci ΛV, svoje “spasioce” šalju u majčinu!.Od Krkine jasnoće ne osta ni slovo “j”.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com